De 5 boeken die het leven van Filip Watteeuw hebben veranderd

Zondag, rustdag. Een ideaal moment om uzelf in de zetel te nestelen met een uitstekend boek. Daarom polsen we iedere zevende dag van de week naar het favoriete leesvoer van een bekend gezicht. Vandaag vertelt de Gentse schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) over zijn vijf lievelingsboeken. "Om goed te kunnen lezen moet je vrij en ontspannen zijn."

Morgen treedt het circulatieplan in Gent definitief in werking. Het zijn dus drukke dagen voor de Gentse schepen van Mobiliteit, maar vooral fervent lezer Filip Watteeuw. "Het spijt me dat ik de laatste tijd te weinig lees", excuseert Watteeuw zich. "Om goed te kunnen lezen moet je voor een stuk vrij zijn en ontspannen. Daarvan is er de laatste tijd geen sprake." Gelukkig heeft hij een belezen echtgenote die hem in zulke tijden af en toe een goed boek in zijn handen stopt.

1. Maanpaleis – Paul Auster

"Dit was het eerste boek dat mijn vrouw mij aanraadde toen we elkaar pas kenden. Op dat moment is het een tip zoals een andere en weet je natuurlijk niet dat er nog veel suggesties zullen volgen. Ze weet wat ik graag lees en af en toe probeert ze ook mijn grenzen te verleggen."

Dit is exact wat het hoofdpersonage in Maanpaleis doet: tot zijn uiterste grenzen gaan. Het boek begint in de zomer waarin de mens voor het eerst een stap op de maan zette. Marco Stanley Fogg, een weesjongen, is nog jong en ziet geen toekomst voor zichzelf. Hij gaat op zoek naar een antwoord op het raadsel van het lot. Hij gaat daarin zo ver, dat het bijna zijn ondergang wordt. "Het is een heel bizar boek met rare situaties en verschillende verhaallijnen tegelijk. Net zoals het duister, hoopvol en met momenten zelfs sprookjesachtig is."

2. Voor wie de klok luidt – Ernest Hemingway

Hemingway is voor Watteeuw de man die hem naar de grote literatuur heeft gebracht. "Dit is een van mijn enige jeugdherinneringen: op een woensdagnamiddag vroeg ik aan mijn moeder wat ik kon doen omdat ik me zo verveelde. Behalve buiten met wat kameraden ravotten was er in ons dorp niet veel te beleven. Toen stelde ze voor om eens naar de bibliotheek te gaan en sindsdien ben ik er blijven plakken. Het was geen bibliotheek zoals De Krook nu, maar ik heb hem samen met een vriend werkelijk uitgelezen."

Omdat Watteeuw zoveel las, mocht hij sneller boeken lezen van een hogere categorie. Op zijn zestiende las hij voor de eerste keer "Voor wie de klok luidt" van Hemingway. "Ik heb het zeker drie à vier keer herlezen. En door Hemingway ben ik ook terechtgekomen bij auteurs als Steinbeck en B. Traven."

Voor dit boek baseerde Hemingway zich op ervaringen die hij had opgedaan als oorlogsverslaggever in Spanje. "Voor wie de klok luidt" vertelt het verhaal van een jonge Amerikaanse explosievenexpert die meevecht met de antifascisten in de Spaanse Burgeroorlog. Het groots avontuur draait echter snel uit op verraad en bruut oorlogsgeweld. En in het midden van dit alles raakt hij verliefd op een getraumatiseerde vrouw.

"Ik heb Hemingway altijd een zeer intrigerend figuur gevonden", vertelt Watteeuw. "Hij schrijft klassiek opgebouwde verhalen waarin een aangrijpend liefdesverhaal wordt gecombineerd met het uitzichtloze. Daar hou ik ontzettend van. Ik zoek meestal naar het echte verhaal waar er geen grote uitweidingen zijn of lange beschrijvingen. Hemingway is daar een grootmeester in."

3. Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers – Rutger Bregman en Jesse Frederik

"Dit boek weet op een zeer eenvoudige en zeer toegankelijke manier zaken die wij normaal vinden, onderuit te halen. Dit is kunst." "Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers" gaat vooral over ongelijkheid, een thema waar volgens Watteeuw nog steeds te weinig aandacht voor is.

Het begin illustreert onmiddellijk het opzet van het boek. De auteurs maken de vergelijking tussen een staking van de vuilnismannen en een staking van de bankiers. De laatste gebeurde in Ierland, maar niemand lag ervan wakker. De bankiers bleven staken en iedereen ging gewoon door met zijn leven. Pas wanneer vuilnismannen staken, beseffen de mensen dat zij iets wezenlijks doen voor de samenleving.

"Ze tonen aan dat sommige zekerheden niet tot stand zijn gekomen zoals we denken. Dit boek toont echt aan dat je out of the box moet leren denken en er niet moet vanuit gaan dat alles evident is. Een mooi voorbeeld hiervan is nu mobiliteit: wat als we het eens anders zouden organiseren?"

4. Butcher’s crossing – John Williams

"Butcher’s crossing" is een boek dat volgens Watteeuw wat meer aandacht mag krijgen. Het verhaal speelt zich af in 1870 en beschrijft enkele maanden uit het leven van de verlegen twintigjarige domineeszoon Will Andrews, die op bizonjacht gaat.

"Op zich gebeurt er niet zo heel veel, maar Williams weet je aandacht vast te houden door de manier waarop hij alles beschrijft. Het is pas op het einde dat de echte boodschap pas doordringt: het personage heeft zijn onschuldige blik op het leven verloren. Je voelt het cynische, het zwarte binnensluipen. Hij is in een stroom terechtgekomen die hem als persoon zal veranderen."

"En dat is uiteindelijk in het echte leven met alles zo, ook met politiek. We doen als politici dagelijks ons ding in een wereldje dat niet altijd even vrolijk is en achteraf gezien heeft het jou gemaakt wie je nu bent."

5. Wolf Hall – Hilary Mantel

Van wegloper tot grootste vertrouweling van Hendrik VIII tot executie van een van de grootste ministers van Engeland: "Wolf Hall" beschrijft de geschiedenis aan de hand van één persoon, Thomas Cromwell. Een persoon die aan de hand van bekokstovingen, bedisselingen en regelovertredingen uit zijn eigen en andermans as weet te herrijzen tot een belangrijk figuur.

"Het is opmerkelijk hoe Hilary Mantel ons de donkere kanten van die Engelse geschiedenis weet te tonen. Langs de ene kant wijst ze ons op de vergankelijkheid van alles, waaronder het politieke leven, en langs de andere kant laat ze ook het relativisme van dit alles sterk tot uiting komen. Wat op een bepaald moment het onderwerp van de dag is, is het even later niet meer. Dit kan op zich grote gevolgen met zich meedragen, zoals de levenslange spijt van Hendrik VIII."

Meest gelezen