De Wever: "Ook in Antwerpen blijft de Ronde van Vlaanderen van alle Vlamingen"

Bart De Wever (N-VA) ziet geen graten in Antwerpen als startplaats van de Ronde van Vlaanderen ook al behoort die stad historisch tot het hertogdom Brabant en niet tot het graafschap Vlaanderen. Dat heeft de burgemeester van de scheldestad én historicus gezegd in "De ochtend" op Radio 1.

Het blijft een gevoelig thema voor veel liefhebbers van de Ronde van Vlaanderen: dit jaar start de wielerwedstrijd niet langer in Brugge, maar wel in Antwerpen. Nochtans is de Ronde ontstaan als eerbetoon aan het historische graafschap Vlaanderen, een grondgebied dat min of meer overeenkomt met de huidige provincies West- en Oost-Vlaanderen.

Antwerpen behoort van oorsprong tot het historische hertogdom Brabant en heeft as such niks met het graafschap Vlaanderen (en bij uitbreiding de Ronde) te maken. Burgemeester De Wever ziet dat anders. "Het graafschap Vlaanderen dateert van voor de Franse revolutie", zegt de historicus op Radio 1. "Het lijkt me niet slecht met de tijd mee te gaan"

"Het hertogdom Brabant is intussen gefusioneerd tot een groot Vlaanderen. De ronde van Vlaanderen is van heel Vlaanderen. Het is niet omdat die in Antwerpen start, dat die van iemand is afgepakt. De Ronde blijft van alle Vlamingen."

Tegelijk toont De Wever begrip voor mensen die Brugge als startplaats missen. "Daar is de Ronde vele jaren van start gegaan. Ik kan begrijpen dat het niet leuk is ze te zien verdwijnen. Maar goed, de organisatie heeft Antwerpen gevraagd of wij het wilden doen. Het zou gek zijn indien we die kans niet met 2 handen hadden aangenomen als stad die een sportstad wil zijn."

Graafschap Vlaanderen vs. hertogdom Brabant

Het graafschap Vlaanderen en het hertogdom Brabant waren allebei middeleeuwse territoria die waren voortgesproten uit het eens zo machtige Frankische rijk dat Karel de Grote in de 8e eeuw bijeen veroverde.

In de decennia na zijn dood raakte dat rijk door erfdelingen opgesplitst en ontstonden gaandeweg twee nieuwe machtige rijken: West-Francië dat zich doorheen de eeuwen tot het huidige Frankrijk ontpopte en Oost-Francië dat evolueerde tot het Heilig Roomse Rijk of het Duitse Keizerrijk.

Het graafschap Vlaanderen behoorde van meet af aan tot het grondgebied van de Franse koning terwijl het hertogdom Brabant aan de Duitse keizer verantwoording moest afleggen. Eeuwenlang behoorden de territoria zo tot een apart statenverbond. Pas in de 15e eeuw kwam daaraan geleidelijk aan een einde met de eenmaking van de Nederlanden.

Vandaag is het graafschap Vlaanderen over drie landen verdeeld: Frans-Vlaanderen in het noorden van Frankrijk, de provincies West- en Oost-Vlaanderen in België en Zeeuws-Vlaanderen in Nederland. De huidige Belgische provincies Antwerpen, Vlaams- en Waals-Brabant, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Nederlandse provincie Noord-Brabant zijn dan weer de erfgenamen van het hertogdom Brabant van weleer.

Het graafschap Vlaanderen rond 1350:

Het hertogdom Brabant rond 1350:

Meest gelezen