Dit nieuws mocht u niet missen: salpeterzuur, modderstroom en Gent dat wacht op het circulatieplan

Een lentezonnetje én de Ronde van Vlaanderen: de kans lijkt reëel dat u dit weekend het nieuws niet heel grondig heeft gevolgd. Om weer helemaal mee te zijn, zetten wij de belangrijkste nieuwsfeiten van de afgelopen 48 uur even voor u op een rijtje.

1. Een Vlaamse hoogdag: de Ronde van Vlaanderen

Laten we toch maar beginnen bij het evenement dat veel Vlamingen het meest zal hebben begeesterd: de Ronde van Vlaanderen. De wielerklassieker zat dit jaar in een nieuw kleedje. Het startschot werd voor het eerst in 20 jaar niet gegeven in Brugge, maar in Antwerpen. De Ronde "nieuwe stijl", met opnieuw een hoofdrol voor de Muur van Geraarsbergen, was meteen een topeditie. Philippe Gilbert zette de koers met veel panache naar zijn hand. Na een indrukwekkende solo van meer dan 50 kilometer bereikte hij de streep. Topfavoriet Greg Van Avermaet werd tweede nadat hij in volle finale samen met wereldkampioen Peter Sagan tegen de grond was gegaan.

2017 Tim de Waele

2. Zevekote en Sint-Pieters-Kapelle opgeschrikt door salpeterzuurlek

Voor de inwoners van Zevekote en Sint-Pieters-Kapelle was het een bewogen weekend. Meer dan duizend mensen moesten hun huis verlaten wegens een salpeterzuurlek in een mestverwerkend bedrijf. Ze waren vrijdagavond al opgeschrikt door een grote gele en giftige wolk die hun richting uitkwam. Het provinciaal rampenplan werd afgekondigd. De inwoners van de twee dorpen moesten de nacht elders doorbrengen, maar konden in de loop van zaterdag naar huis terugkeren.  

3. "Een acteur die de taal niet meer heeft, moet een andere expressie zoeken"

Voor een acteur is taal een belangrijk instrument. Maar hoe moet het dan als je spraakvermogen geleidelijk wegdeemstert? Het overkomt Michel Van Dousselaere, die lijdt aan primair progressieve afasie (PPA), een eerder zeldzame vorm van afasie. Zijn vrouw Irma Wijsman werkt aan een documentaire waarin ze toont hoe haar man met zijn ziekte omgaat. "Als je als acteur de taal niet meer hebt, dan moet je een andere expressie zoeken. Dat is het privilege van de kunst. Als de wereld het ons niet geeft, dan maken we het zelf", zegt zijn vriend en collega Dirk Van Dijck in de documentaire.

4. Modderstroom zaait dood en vernieling in Colombia

In Colombia zijn zo'n 250 mensen omgekomen door een modderstroom. De inwoners van het stadje Mocoa werden in hun slaap verrast door de kolkende moddermassa, die was ontstaan uit het water van drie buiten hun oevers getreden rivieren. In het gebied werd de noodtoestand afgekondigd.

5. Bob Dylan haalt eindelijk zijn Nobelprijs op

Hij heeft de Zweedse Academie lang in spanning gehouden, maar zaterdag is Nobelprijswinnaar Literatuur Bob Dylan toch zijn medaille gaan ophalen in Stockholm. De Amerikaanse singer-songwriter was toch in Zweden voor twee concerten. Hij greep de gelegenheid aan om zijn prestigieuze onderscheiding in ontvangst te nemen. Hij deed dat weliswaar tijdens een besloten ceremonie op een geheime locactie. Tijdens zijn concert in de Zweedse hoofdstad repte hij ook met geen woord over de Nobelprijs. 

6. Gent bereidt zich voor op het nieuwe circulatieplan

Gent beleefde een overgangsweekend. Morgenvroeg treedt het veelbesproken circulatieplan in voege. Tijdens het weekend werd nog heel wat geregeld opdat dat gesmeerd zou verlopen. 1.500 nieuwe verkeersborden zijn geplaatst, nog meer oude zijn verwijderd. Voor veel automobilisten was het verwarring troef. Waar de verkeerssituatie is aangepast in de aanloop naar het nieuwe circulatieplan, zijn zaterdagavond en zondag heel wat overtredingen gebeurd. Die zijn dit weekend nog niet bekeurd, maar opgepast: vanaf morgen gebeurt dat wel.

Meest gelezen