Fox News-sterpresentator Bill O'Reilly in nauwe schoentjes wegens ongewenst gedrag

De Amerikaanse tv-presentator Bill O'Reilly, bekend van de conservatieve nieuwszender Fox News, wordt door minstens vijf vrouwen beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Het gaat om vrouwen die met hem samenwerkten of te gast waren in zijn show. Volgens de krant New York Times heeft O'Reilly hen in totaal al 12 miljoen euro betaald in ruil voor hun stilzwijgen of het opschorten van eventuele gerechtelijke stappen.

Financiële regelingen om rechtszaken te vermijden zijn helemaal niet ongebruikelijk in de VS, maar tot nog toe waren er slechts twee gevallen bekend van vrouwen die klacht hadden ingediend tegen O'Reilly. De krant The New York Times kwam te weten dat er nog drie andere zaken lopende zijn én er bovendien aanzienlijke bedragen betaald zijn om de zaak in de doofpot te stoppen.

Volgens de vrouwen zou de presentator van "The O'Reilly Factor" zijn prominente positie bij Fox News gebruikt hebben om seksuele gunsten af te dwingen. Hij zou hen uitgescholden hebben, schunnige opmerkingen gemaakt hebben en hen ongewenste intimiteiten opgedrongen hebben. De tv-ster zou tijdens telefoongesprekken hebben laten uitschijnen dat hij aan het masturberen was, zo weet de New York Times.

O'Reilly ontkent in alle toonaarden. Volgens hem is hij louter het slachtoffer van mensen die hem wegens zijn bekendheid proberen te chanteren. "Zoals alle bekende en controversiële persoonlijkheden, ben ik kwetsbaar voor vervolgingen van individuen die willen dat ik betaal om slechte reclame te vermijden", klinkt het op zijn website. "Gedurende mijn carrière van meer dan 20 jaar bij Fox News heeft niemand ooit een klacht ingediend tegen mij bij de human ressources, zelfs niet anoniem", aldus nog O'Reilly.

De 67-jarige O'Reilly is een van de grootste Amerikaanse tv-persoonlijkheden. Zijn programma "The O'Reilly Factor" was tijdens de eerste drie maanden van dit jaar met gemiddeld 3,9 miljoen kijkers per aflevering het meest bekeken tv-programma op de Amerikaanse kabeltelevisie.

 

Fox News opnieuw in een slecht daglicht

O'Reilly is overigens niet de enige die zich zou schuldig maken aan seksuele intimiteiten. In juli van vorig jaar nam het hoofd van Fox News, Roger Ailes, ontslag na precies dezelfde aantijgingen van verschillende vrouwen.

Fox News wenste niet te reageren op de aantijgingen tegen O'Reilly, maar het moederbedrijf 21st Century Fox liet in een persbericht weten dat het vragen over het gedrag op het werk "zeer ernstig" neemt.

"We hebben ons de voorbije drie maanden over deze zaken gebogen en hebben ze besproken met mijnheer O'Reilly. Hoewel hij de grond van de aantijgingen ontkent, heeft hij wel die zaken geregeld die hem van zijn persoonlijke verantwoordelijkheid ontslaan."

Meest gelezen