Hoe Le Pen tegen alle verwachtingen in tóch kan winnen

Het is niet uitgesloten dat Marine Le Pen tegen alle verwachtingen in toch de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen wint. Tot die conclusie komt een expert van Cevipof, een Franse onderzoeksinstelling voor politieke wetenschappen. Voorwaarde is wel dat de opkomst van kiezers voor Le Pen hoog is en die van aanhangers van haar tegenkandidaat laag, weze het Emmanuel Macron of François Fillon.

Veel waarnemers gaan ervan uit dat Marine Le Pen, de kandidaat van het extreemrechtse Front National, onmogelijk de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen kan winnen. Sommige peilingen geven aan dat ze de eerste ronde op 23 april zal winnen, maar een gelijkaardig scenario bij de tweede ronde op 7 mei lijkt niet zo evident.

Dat komt omdat de kandidaten die de eerste ronde niet overleven in de praktijk oproepen om bij de tweede ronde voor de tegenkandidaat van de FN-kandidaat te stemmen.

Dat gebeurde ook in 2002, toen Jean-Marie Le Pen verrassend de socialistische kandidaat Lionel Jospin voorbijstak en samen met Jacques Chirac naar de tweede ronde doorstootte. Uiteindelijk won Chirac die tweede ronde met een ruime voorsprong, mede omdat de PS met lood in de schoenen haar aanhangers had opgeroepen om voor de kandidaat van rechts te stemmen.  

Opkomst kiezers tegenkandidaat is de sleutel

Veel waarnemers gaan uit van een gelijkaardig scenario dit jaar: Marine Le Pen lijkt een certitude voor de tweede ronde. Daar zal ze het wellicht moeten opnemen tegen de verrassend succesvolle Emmanuel Macron van centrumbeweging En Marche of tegen de door schandalen geteisterde François Fillon, de kandidaat van het rechtse Les Républicains.

Maar Serge Galam van Cevipof wijst op Franceinfo op twee niet onbelangrijke factoren: enerzijds haalt het Front National vandaag relatief meer stemmen, en anderzijds keert een steeds grotere groep aanhangers van de traditionele partijen zich af van de politiek. Die dubbele tendens kan gevolgen hebben voor de opkomst bij de eigenlijke presidentsverkiezingen.

De kiezers van het Front National staan bekend als erg gemotiveerde kiezers die écht voor hun kandidaat willen stemmen, maar of dat ook geldt voor de potentiële kiezers van Macron of Fillon is helemaal niet zo zeker. Volgens Galam zijn er nogal wat kiezers die deze keer noch op Macron, noch op Fillon zouden stemmen, zélfs niet als tegenkandidaat van Le Pen.

Als de aanhangers van Le Pen massaal gaan stemmen tijdens de tweede ronde, en tegelijkertijd veel potentiële stemmers van Macron of Fillon afhaken, kan dat in het voordeel van Marine Le Pen spelen ondanks het feit dat vooraf meer kiezers hadden aangegeven voor haar tegenkandidaat te willen stemmen.

Wie heeft hoeveel nodig?

Galam heeft een wiskundige formule op punt gesteld om te berekenen hoe groot of klein de opkomst voor de respectieve kandidaten mag zijn. Bij een algemene opkomst van 79 procent tijdens de tweede ronde en 44 procent van de stemintenties voor Le Pen bijvoorbeeld zou Le Pen toch de verkiezingen kunnen winnen. Dan zou 90 procent van wie heeft aangegeven voor haar te stemmen dat ook daadwerkelijk moeten doen. Als haar tegenkandidaat het dan moet stellen met 70 procent van de stemmen van zij die hadden gezegd op hem te zullen stemmen, dan wint Marine Le Pen de tweede ronde met 50,25 procent.

Conclusie: zowel Emmanuel Macron als François Fillon hebben er alle belang bij om zoveel mogelijk kiezers te mobiliseren als een van hen naar de tweede ronde doorstoot. Zoniet krijgt de wereld er na Donald Trump een tweede verrassende president bij. Overigens heeft diezelfde Serge Galam van Cevipov vorige zomer al de overwinning van Trump voorspeld.

Meest gelezen