Ikutaro Kakehashi, oprichter van Roland synthesizers, overleden

In Japan is Ikutaro Kakehashi overleden, de grondlegger van het bedrijf Roland dat vooral in de jaren 70 en 80 bekend was voor zijn synthesizers en drumcomputers. Enkele van de door het bedrijf geproduceerde toestellen verwierven een cultstatus. Hun invloed is vandaag nog te horen in de dance- en hiphopmuziek. Kakehashi was 87.

Tot de succesnummers van de Roland-stal behoorden de TR-808, een drumcomputer die een grote invloed had op de popmuziek van de jaren 80 en daarna ook op de dance-, house en hiphopmuziek.

De TB-303 basmachine van Roland werd veelvuldig gebruikt in de house muziek en vormde de basis van de wonky acid house. De instrumenten vonden onder meer wegens hun betaalbaarheid gretig aftrek bij muziekproducers.

Kakehashi was in de jaren 80 ook een van de grondleggers van de MIDI (Musical Instrument Digital Interface, red.), de universele standaard voor elektronische instrumenten die ook vandaag nog wordt gebruikt. Dankzij MIDI kan muziek worden gedigitaliseerd en kunnen elektronische instrumenten van verschillende merken zonder probleem met elkaar communiceren. Kakehashi kreeg in 2013 een Grammy voor.

Beluister hier tien klassiekers die voortkwamen uit de Roland TR-808

Meest gelezen