James Rosenquist, grote figuur uit de popart, overleden

In New York is de Amerikaanse kunstenaar James Rosenquist overleden, een van de grondleggers van de popart, een aanvankelijk beschimpte kunstvorm die uiteindelijk uitgroeide tot een van opmerkelijkste kunststromingen van de 20e eeuw. Rosenquist was 83, hij overleed na een slepende ziekte.

James Rosenquist begon zijn carrière als schilder van panelen en reclameborden op onder meer Times Square. In een latere fase nam hij ook beelden uit de populaire cultuur - gaande van beroemdheden tot alledaagse gebruiksgoederen - op in zijn werk.

Een van zijn meest iconische werken is "President Elect", geschilderd in het begin van de jaren 60. Het schilderij toont het gezicht van de toen net verkozen president John F. Kennedy naast een gele Chevrolet en een stuk taart. Het werk was in feite een collage, de afbeelding van Kennedy nam hij over van een poster uit diens verkiezingscampagne. De auto en het stuk droge taart vormden een verwijzing naar zijn - volgens Rosenquist - loze verkiezingsbeloften.

Op een ander bekend werk "F-111", meter hoog en 26 meter lang, beeldt hij een gevechtsvliegtuig uit de Vietnamoorlog af samen met beelden van kinderen, spaghetti, een haardroger en een paddenstoelvormige gaswolk.

Rosenquist werd vaak vergeleken met zijn tijdgenoten Andy Warhol en Roy Lichtenstein, een vergelijking die volgens hem geen steek hield. "Ik ben niet zoals Andy Warhol", zei hij in 2007 in een interview met Smithsonian magazine. "Hij gebruikte Coca Colaflesjes en Brillo-blocnotes. Ik maakte gebruik van algemene beelden - geen merknamen - om uiteindelijk te komen tot een nieuw soort beeld."

"Mensen herinneren zich nog goed hun kindertijd, maar gebeurtenissen van een paar jaar geleden bevinden zich in een vage zone. Dat waren de beelden die mij interesseerden: dingen die wel een beetje vertrouwd zijn maar waarbij je geen nostalgie voelt."

Meest gelezen