Nigeriaanse Nobelprijswinnaar Wole Soyinka verscheurt green card en verlaat de VS

De beroemde Nigeriaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Wole Soyinka verhuist naar Zuid-Afrika. Soyinka, die al twintig jaar in de VS leeft, zegt dat hij niet in de VS kan blijven na de verkiezing van president Donald Trump. Verwacht wordt dat Soyinka les zal geven aan de University of Johannesburg.

De 83-jarige Soyinka gaf de afgelopen 20 jaar les aan het Institute of African Affairs van New York University, tot Trump verleden jaar de verkiezingen won.

"De gruwel ervan was die honderdduizenden mensen zien applaudisseren terwijl hij zijn gevoelens uiteenzette", zo zei hij. "Toen heb ik gewoon gezegd: ik wil hier niet leven."

Omdat hij zich niet kon verzoenen met de politieke richting die de Verenigde Staten gekozen had, heeft hij zijn green card, zijn verblijfsvergunning, verscheurd. Hij had voor de verkiezingen al gezegd dat hij dat zou doen, mocht Trump verkozen worden, en hij heeft woord gehouden.

Volgens Soyinka heeft Trump gebruik gemaakt van de latente xenofobie die in alle samenlevingen aanwezig is, om verkozen te worden. Hij hekelde ook het feit dat Trump "muren wil bouwen, vooral in de geesten".

Nadat hij zijn green card verscheurd had, nog voor de inauguratie van Trump, is Soyinka waarschijnlijk teruggekeerd naar zijn geboorteland Nigeria, nu heeft hij aangekondigd dat hij naar Zuid-Afrika verhuist.

Daar zal hij gastdocent worden aan de University of Johannesburg. Soyinka is een van de meest bejubelde schrijvers van Afrika, en zijn toneelstukken, gedichten en boeken vertellen voor vele generaties van Afrikanen het verhaal van Afrika na de dekolonisatie.

De universiteit hoopt dat hij het beladen nationale debat over de "dekolonisatie en de Afrikanisering van de kennis" in het Eurocentrische onderwijssysteem in Zuid-Afrika in goede banen zal leiden.

Meest gelezen