Oppositie wil snel duidelijkheid over Belgische betrokkenheid bij luchtaanvallen Mosul

Oppositiepartijen Groen en SP.A vragen snel duidelijkheid over de mogelijke betrokkenheid van Belgische F16-gevechtsvliegtuigen bij luchtaanvallen op de Iraakse stad Mosul. Op 17 maart zouden daar minstens 100 burgerslachtoffers gevallen zijn.

Journalist Martin Chulov van The Guardian meldde gisteren op zijn Twitteraccount dat het Pentagon in een rapport de betrokkenheid bevestigt van het Amerikaanse, Britse, Franse en Belgische leger.

Het bericht is nog nergens bevestigd. Vanavond laat de Amerikaanse ambassade in ons land weten dat het Pentagon de betrokkenheid van Belgische gevechtsvliegtuigen bij de luchtaanvallen van 17 maart niet heeft bevestigd.

Het federaal parket is wel al een vooronderzoek gestart naar de zaak. Ook de internationale coalitie bekijkt het.

Groen en SP.A willen zo snel mogelijk duidelijkheid over de zaak. Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt wil de Opvolgingscommissie Buitenlandse Operaties samenroepen. "Belgische F16-piloten zijn geen cowboys, maar we moeten erover waken dat België die voorzichtigheid toch zeker niet aan het verliezen is", zegt De Vriendt.

Zijn SP.A-collega Alain Top vindt dat de gemengde commissie Defensie en Buitenlandse Zaken beter geplaatst is om de zaak te onderzoeken. Die commissie vergadert immers niet achter gesloten deuren, en Top wil een zo groot mogelijk transparantie. "Je wint geen oorlog door bommen te gooien alleen, je moet de mensen achter de coalitie krijgen en dat doe je alleen met transparantie. Anders geef je IS de kans om propaganda te voeren", zegt Top.

Steven Vandeput: "Als we iets in het publiek zeggen, zeggen we het ook aan IS"

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zegt al informatie te verstrekken in de Opvolgingscommissie Buitenlandse Operaties, maar dat nog meer informatie openbaar maken gevaarlijk kan zijn.

"We hebben niet de gewoonte om juist aan te geven waar en hoe en wat, voornamelijk voor de veiligheid van onze mensen ter plaatse", reageert hij. "Want het zou toch wel een beetje gek zijn om in het publiek te gaan aankondigen op welke manier we dingen doen en wat daarbij onze beperkingen zijn en dergelijke meer. Als we dat in het publiek zeggen, zeggen we het ook aan IS."

Meest gelezen