Portret van Mao Zedong door Andy Warhol brengt minder op dan verwacht

Een iconisch portret van de Chinese communistische leider Mao Zedong is bij Sotheby's in Hongkong van eigenaar verwisseld voor 10,3 miljoen euro, ruim 3 miljoen euro minder dan verwacht. De koper is anonieme Aziatische kunstverzamelaar.

Het portret is een van de meest iconische afbeeldingen van de 20e eeuw. Maar in China zijn de zeefdrukken erg controversieel: Warhol baseerde zich voor de kleurrijke portretten namelijk op de foto van Mao in diens gevreesde Rode Boekje. De Mao-reeks vormt ook een buitenbeentje in het overige werk van de kunstenaar.

Warhol maakte het werk in 1972 op een moment dat er voor het eerst sprake was van enige toenadering tussen de communistische republiek en de VS. Van het portret zijn verschillende zeefdrukken gemaakt, maar de Chinese overheid waakt er nog steeds angstvallig over dat die niet op het Chinese vasteland tentoongesteld worden.

Bij de eerste grote overzichtstentoonstelling van het werk van Warhol vier jaar geleden in China waren de portretten bijvoorbeeld niet te zien. Hetzelfde werk werd overigens drie jaar geleden als eens geveild en bracht toen omgerekend 8,7 miljoen euro op.

Meest gelezen