Spanje zou toetreding Schotland tot EU niet meteen blokkeren

Als Schotland uit het Verenigd Koninkrijk zou stappen in de nasleep van de brexit en vervolgens als onafhankelijk land toetreding tot de Europese Unie zou zoeken, dan zou Spanje dat "initieel" niet blokkeren. Dat zegt de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Alfonso Dastis in een interview met El País.
AFP

Het is een veelgehoord argument bij Britten die Schotland graag bij het Verenigd Koninkrijk willen houden: de deelstaat zou op eigen houtje nooit tot de Europese Unie kunnen toetreden na de brexit omdat Spanje die aanvraag altijd zal dwarsbomen. Madrid zou immers vrezen dat dit Spaanse regio's als Catalonië zou inspireren de onafhankelijkheid te verklaren en vervolgens eveneens aansluiting bij de EU te zoeken.

In een interview met El País laat de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Dastis vandaag een heel ander geluid horen."Initieel denk ik niet dat we een toetreding van Schotland tot de EU zouden blokkeren", zegt hij.

Vrees dat dit Catalonië zou beïnvloeden, koestert hij naar eigen zeggen niet. "De Britse grondwet laat Schotland toe een referendum over onafhankelijkheid te organiseren", stelt hij. "De Spaanse grondwet laat zulke referenda niet toe. Bij ons zou dus een grondwetswijziging nodig zijn. Ik vind niet dat we de beide gevallen kunnen vergelijken."

Dastis benadrukt wel dat Spanje geen voorstander is van fragmentatie van Europese landen. Hij zegt ook dat Schotland de EU in eerste instantie hoe dan ook samen met het Verenigd Koninkrijk zal verlaten na de brexit. Als Schotland nadien als zelfstandige natie naar de EU wil terugkeren, dan moet het de geijkte stappen van een aanvraag doorlopen, zo meent hij.

Tweede keer, "goeie" keer?

In september 2014 heeft Schotland al eens een referendum over onafhankelijkheid georganiseerd. 55 procent van de Schotten verkoos toen bij het Verenigd Koninkrijk te blijven.

Nu de brexit in gang is gezet, wil de Schotse premier Nicola Sturgeon een nieuw onafhankelijkheidsreferendum organiseren omdat een meerderheid van 62 procent van de Schotten zich in het brexit-referendum vóór het behoud van het Britse EU-lidmaatschap heeft uitgesproken. Dat tweede referendum zou na afloop van de brexit-gesprekken in 2019 moeten plaatsvinden, maar het is zeer de vraag of Edinburgh hiervoor de (nodige) toestemming van Londen zal krijgen.

Meest gelezen