Wedden dat u deze countryliedjes kan meeneuriën?

Hoever reikt uw kennis van de countrymuziek? Denkt u spontaan aan Bobbejaan Schoepen? Of bent u al iets hipper en komt Robby Longo in uw gedachten? In de VS is countrymuziek "big business" en daar wordt vannacht dan ook met spanning uitgekeken naar de uitreiking van de jaarlijkse Academy of Country Awards. Wellicht klinken voormalige winnaars in de categorie "Lied van het jaar" u niet zo onbekend in de oren. Al werd een coverversie soms populairder dan het originele winnende lied. We maakten deze selectie van nummers die u, al dan niet in originele versie, meer dan waarschijnlijk kan meeneuriën, of zelfs meezingen.

Lady Antebellum - "Need you now"

Er was geen ontsnappen aan, ook niet in Vlaanderen. Lady Antebellum wakkerde eind 2010 de countrykriebels aan met de wereldhit "Need you now". "Deze single betekende enorm veel voor onze carrière. Al die geweldige dingen door al die deuren die voor ons opengingen. Het enige negatieve was dat de druk door dat succes groter werd om iets dergelijks en zelfs iets beters te produceren. Dat die single zo’n succes werd, dat is heel toevallig gekomen. Daarom dat we eigenlijk verder werken onder het motto: "Laten we gewoon maken wat we graag maken."", aldus het trio uit Nashville in juni 2013 in Yorkshire Evening Post.

John Michael Montgomery – "I swear"

In 1994 bereikte John Michael Montgomery de hoogste plaats in de Amerikaanse countryhitparade met "I swear", maar het was een cover van de boyband All-4-One, enkele maanden later, die er een wereldwijd succes van maakte. In de 2e helft van 1994 steeg hun versie in Vlaanderen door naar de 2e plaats en bleef daar 4 weken gestationeerd. Montgomery had alvast leuke herinneringen aan het lied, want "iemand vertelde me ooit dat ze het nummer 3 keer gebruikt heeft als openingsdans, tijdens 3 verschillende huwelijken welteverstaan".

Gary Morris – "The wind beneath my wings"

In 1983 verraste Gary Morris uit Fort Worth, Texas, vriend en vijand door van "The wind beneath my wings" in de VS een heuse hit te maken. Daarvoor hadden onder meer Roger Whittaker en Lou Rawls het nummer al ingezongen. Toch was het Bette Middler die in 1989 met de meeste eer ging lopen en met haar versie zelfs een Grammy won. Ook al was ze aanvankelijk terughoudend: "Ik dacht dat countryfans boos op mij zouden zijn, als ik me aan dit nummer zou wagen. Maar mijn producers zeiden: “Als je het niet inzingt, dan zullen we je vermoorden.” En die versie sprak de mensen duidelijk aan."

Anne Murray – "You needed me"

In 1978 zong de Canadese zangeres Anne Murray "You needed me" naar de top van de Amerikaanse hitparade. Murray ontdekte het lied toen ze midden in een huwelijkscrisis zat, vooral ten gevolge van haar succes in Canada en de VS in de eerste helft van de jaren 70, wat moeilijk te combineren viel met een normaal gezinsleven. Sindsdien blijft het een van haar favoriete nummers. De Ierse boyband Boyzone, met als bekendste groepslid Ronan Keating, coverde het lied in 1999 en bereikte de top 5 in onder meer Japan, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland.

Glen Campbell – "Rhinestone cowboy"

Voor een cowboy kan er niet glitter genoeg zijn, en dus glinsterde de outfit van Glen Campbell in 1975 meer dan ooit. Al moeten het daarom geen echte juwelen zijn zoals hij duidelijk maakte met zijn wereldhit "Rhinestone cowboy". Het lied kwam alvast op het juiste moment, toen de carrière van Campbell, na het stopzetten van zijn tv-show, in een dipje geraakt was. In Nederland en Vlaanderen steeg de single alvast door naar de top 5. In 1977 deed hij dat succes nog eens dunnetjes over met zijn "Southern nights".

Vannacht worden in Las Vegas voor de 52e keer de Academy of Country Music Awards uitgereikt, niet te verwarren met de al even populaire Country Music Association Awards. Voor "Lied van het jaar" zijn onder meer Keith Urban en Miranda Lambert in de running. Er zijn optredens voorzien van Carrie Underwood en Faith Hill.

Meest gelezen