“Heisa rond Gibraltar is het werk van brextremisten”

Correspondente Lia van Bekhoven is er zeker van: "Er komt géén oorlog tussen het Verenigd Koninkrijk en Spanje over Gibraltar." Maar volgens haar is er wel een oorlog aan de gang binnen de Britse Conservatieve Partij tussen tegenstanders van de brexit enerzijds en de "brextremisten" anderzijds.

Lord Michael Howard, de oud-leider van de Britse Conservatieven, schuwde afgelopen weekend de straffe taal niet. Volgens hem zal de Britse premier Theresa May er niet voor terugdeinzen om oorlog te voeren met Spanje, als er zware discussies zullen ontstaan over het Britse overzeese gebied Gibraltar in het kader van de brexit-gesprekken.

"Dit is allemaal het werk van de brextremisten", verklaart Lia van Bekhoven in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. "Brextremisten zijn doorgaans Britse mannen van hogere leeftijd die hunkeren naar de gloriedagen van het Britse Rijk. Ze ijveren voor de terugkeer van inches in plaats van centimeters, voor het blauwe paspoort in plaats van het auberginekleurige van de EU. En vooral: ze hunkeren naar de tijd toen de Britten, als er onheil dreigde, daar meteen een oorlogsvloot op konden afsturen."

Die extreme brexitvoorstanders vinden we volgens correspondente Van Bekhoven terug op nogal prominente plaatsen binnen de regerende Conservatieve Partij en vooral ook in bepaalde media. "En dit Gibraltar-verhaal wordt in die pers het meest serieus genomen. Als je vanochtend de kwaliteitsbladen gelezen zou hebben, dan vind je Gibraltar ergens op de binnenpagina's."

Volgens Van Bekhoven zal het dan ook zeker niet tot een oorlog komen tussen het Verenigd Koninkrijk en Spanje. "Maar ik kan je wel zeggen dat er een oorlog komt - en ook al enigszins heerst - in Groot-Brittannië zelf en dan vooral in de Conservatieve Partij tussen enerzijds de tegenstanders van de brexit en anderzijds de brextremisten."

Over soevereiniteit en fiscaliteit

Niettemin woedt er momenteel een discussie over het Britse overzeese gebied Gibraltar, in het zuiden van Spanje. "Het probleem is de brexitbrief die Theresa May vorige week heeft afgegeven aan Europees president Donald Tusk. Daarin stond niets over Gibraltar, waarschijnlijk een foutje van Londen", legt Lia van Bekhoven uit.

"Maar op verzoek van Spanje zal Gibraltar wel degelijk onderwerp zijn van onderhandelingen. Meer nog: Madrid heeft een veto afgetroggeld van de Europese Raad als dat brexitakkoord gevolgen zal hebben voor Gibraltar. Dat zit de Britten en de inwoners van Gibraltar dwars, namelijk dat Spanje meer zeggenschap wil over de Apenrots."

Volgens Van Bekhoven gaat het om soevereiniteit én fiscaliteit. "Wat Madrid dwarszit, is dat Gibraltar met een heel lage vennootschapsbelasting erg aantrekkelijk is voor de financiële sector. Dat is ten nadele van Spanje. Madrid wil daar een punt achter zetten en ze zien een kans in de brexitonderhandelingen. Voor de Britten gaat het echt om soevereiniteit: zolang de Gibraltarezen zich identificeren als Brits en bij het VK willen blijven horen, blijft dat zo." 

Gibraltar opgeofferd op altaar van de brexit?

Als er in de toekomst een "harde grens" komt tussen Spanje en het Britse Gibraltar, dan zal dat problemen geven, vreest Van Bekhoven. "Zoiets zal in elk geval goed geregeld moeten worden, net zoals bij de - veel belangrijkere - grens met Ierland. Ik vraag me af of de Britten zich realiseerden wat ze over zich heen hebben afgeroepen."

"Dit is nog maar het begin. Het wordt heel lastig en heel ingewikkeld. Er zullen zeker concessies gedaan moeten worden. En dát is de angst van Gibraltar: dat ze opgeofferd zullen worden op het altaar van de Britse terugtrekking uit de EU." 

Meest gelezen