"Vandeput gaf transparante informatie over doden in Mosul"

Zowel de meerderheid als de oppositie zijn tevreden over de "transparantie" waarmee minister van Defensie Steven Vandeput vandaag tekst en uitleg heeft gegeven over het incident in de Iraakse stad Mosul waarbij meer dan honderd burgerslachtoffers zijn gevallen. Of Belgische F-16's daarbij betrokken waren, is echter nog niet duidelijk.

Na het incident had de oppositie het bijeenroepen gevraagd van de Opvolgingscommissie van Buitenlandse Missies van de Kamer. Minister Steven Vandeput (N-VA) heeft daar vandaag uitleg gegeven, maar dat gebeurde achter gesloten deuren en enkel aan leden van de commissie die beëdigd waren om geheimen te bewaren.

De minister bevestigt dat er op 17 maart, de dag van de dodelijke aanval waarbij tientallen burgerslachtoffers vielen, Belgische F-16's in de buurt van Mosul waren. Hij kon echter niet ontkennen of bevestigen dat ze deelgenomen hebben aan de bewuste aanval.

Wel heeft hij enkele dagen na de aanval gezegd dat er nog geen aanwijzingen zijn over burgerdoden door Belgische aanvallen, maar dat was gebaseerd op informatie die tot dan toe bekend was, aldus de minister vanavond in Terzake. Het onderzoek door de internationale coalitie is pas op 26 maart gestart.

Dat onderzoek moet uitmaken wat de bewuste ontploffing veroorzaakt heeft, of en welke vliegtuigen bij die aanval betrokken waren en of alle mogelijke regels werden gevolgd.

De minister herinnert er ook aan dat IS een terreurorganisatie is die niet aarzelt om burgers te gebruiken als menselijk schild. Wij zijn daar om de Irakezen te helpen om hun eigen stad te heroveren op IS, besluit hij.

Hij hoopt dat Belgische F-16's niet betrokken waren bij de aanval met burgerdoden. Wij op Defensie -en zeker de piloten- nemen alle maatregelen om dat te vermijden, maar 100% waterdicht is dat niet, geeft Vandeput toe.

Het onderzoek van de internationale coalitie kan nog enkele weken duren, waarschuwt minister Vandeput. Als blijkt dat niet wij, maar andere coalitiegenoten betrokken waren bij de aanval op burgers, dan is het aan die landen om dat al dan niet bekend te maken. Wij gaan dat niet in hun plaats doen, zei de minister. Het is niet de gewoonte binnen een coalitie om elkaar met de vinger te wijzen.

Hoe dan ook ergert de minister zich aan het feit dat de "grootste schreeuwers voor transparantie" (hij bedoelt de SP.A) vandaag niet in de commissie waren om zijn uitleg te horen.

Commissieleden "tevreden over transparantie"

Kamerlid Karolien Grosemans (N-VA) reageerde na afloop tevreden over de uitleg van de minister. De commissieleden hebben daar geheime documenten en geclassificeerde beelden kunnen bekijken.

Wel is het volgens haar nog niet duidelijk of Belgische F-16's nu al dan niet betrokken waren bij de aanval die meer dan honderd burgers gedood heeft in de Noord-Iraakse stad Mosul. De internationale coalitie tegen de terreurgroep IS voert nu een onderzoek en het blijft dus wachten op de resultaten. In afwachting vraagt Grosemans wel dat iedereen zich zou onthouden van commentaar en verdachtmakingen om de veiligheid niet in het gedrang te brengen.

Als er duidelijk is over wie er achter de aanval op 17 maart zit, zal dat verslag van de coalitie worden aan het federale parket, dat dan moet onderzoeken of er fouten zijn gemaakt. De minister zal dan bekendmaken of Belgische F-16's al dan niet betrokken waren bij de aanval.

Grosemans ergert er zich wel over dat het "oppositielid dat het onmiddellijk samenkomen van de commissie gevraagd had, met vakantie in het buitenland is en dus niet aanwezig was. 

Wouter De Vriendt (Groen) die wel aanwezig was, toonde zich achteraf tevreden "met de ruime en gedetailleerde informatie" die minister Vandeput, al had dat eerder sneller gekund. Wel zei De Vriendt dat "de Belgische luchtmacht steeds zeer voorzichtig te werk gaat".

Meest gelezen