"Zo is het gesteld met jullie noorderburen: geen homo durft nog hand in hand lopen"

"Ik ken geen man meer bijna die hand in hand over straat loopt in Amsterdam omdat ze geen zin hebben in vervelende reacties. Zo is het op dit moment gesteld met jullie noorderburen." Aan het woord is de Nederlandse sportjournaliste Barbara Barend. Zij lanceerde op Twitter de actie #allemannenhandinhand uit solidariteit met een homokoppel dat afgelopen weekend in Nederland werd aangevallen omdat ze hand in hand liepen. Barend ziet het probleem van gay-bashing met lede ogen aan.

Ronnie (31) en Jasper (35) liepen zaterdagnacht hand in hand op straat na een avondje stappen in de Nederlandse stad Arnhem. Toen ze een groepje jongeren van Marokkaanse afkomst kruisten, liep het mis. Die konden het niet hebben dat Ronnie en Jasper hand in hand liepen en ze vielen na een woordenwisseling het koppel aan. Ronnie verloor zo vier tanden.

Haast meer nog dan door het voorval zelf, werd sportjournaliste Barbara Barend getroffen door een verklaring van de slachtoffers. "Daarin zeiden ze dat ze normaal gezien niet provoceren door hand in hand te lopen. Daar schrok ik heel erg van. Ik ben zelf getrouwd met een vrouw en ik zou ook graag met haar hand in hand lopen. Maar mijn vrouw vindt dat ook niet meer prettig", vertelt de Nederlandse journaliste in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Hoe kan het toch zijn dat anno 2017 zoiets provocerend gedrag is in Nederland?"

Gisteravond plaatste Barend een oproep op Twitter waarin ze aan alle mannen in Nederland - hetero of homo - vroeg om deze week hand in hand te lopen. "Ik heb die tweet in al mijn spontaneïteit, boosheid en verdriet geschreven en ben daarna naar bed gegaan. Vanmorgen werd ik wakker en toen waren er allemaal mensen die me zeiden dat ze geïnspireerd waren door mijn tweet en zo is het gaan lopen."

(lees verder onder tweet).

"Koude rillingen over mijn rug"

Barbara Barend (43) kent naar eigen zeggen geen homo's meer die hand in hand over straat durven lopen. "Als ik dit uitspreek, lopen de rillingen over mijn rug. Vrouwen durven het nog iets meer; ook heteromeisjes lopen wel eens hand in hand, of als ik met mijn vrouw over straat loop, vinden mannen het misschien "lekker, twee wijfies hand in hand". Maar in het geval van mannen roept dat heel veel vervelende reacties op. Geen man meer bijna die nog hand in hand over straat loopt in Amsterdam. Zo is het gesteld op dit moment met jullie noorderburen."

Barend roept de politici op om het probleem aan te pakken. Volgens haar is er een belangrijke taak weggelegd voor het onderwijs. "Toen ik opgroeide, wist ik welke leraren homoseksueel waren. Al vanaf heel jong kwamen er holebi's bij ons over de vloer thuis. Tegenwoordig hoor ik van leraren dat hen verteld wordt om het toch maar niet te zeggen dat ze homo zijn. Ik zie kinderen elkaar voortdurend voor homo uitmaken en we accepteren dat. En er zijn natuurlijk ook helaas genoeg gezinnen waar van thuis uit wordt meegegeven dat homoseksualiteit niet oké is."

"We moeten weer heel hard aan de slag. Al heel jong moeten kinderen op school onderwezen worden dat er ook mannen met mannen zijn en vrouwen met vrouwen, en dat dat normaal is in ons land", luidt de oproep van Barend aan de politici. "Als mannen niet meer hand in hand gaan lopen, is het eigenlijk al te laat."

"Hoop dat het niet bij deze actie blijft"

Intussen krijgt de oproep van Barbara Barend meer en meer gevolg. Vanmorgen kwam D66-politicus Alexander Pechtold al hand in hand aangelopen met een collega-Kamerlid tijdens de gesprekken voor de formatie van een nieuwe regering, en een reeks bekende Nederlanders zijn dat voorbeeld gevolgd. Maar ook gewone Nederlanders plaatsen een foto op sociale media waarop ze hand in hand staan te poseren.

Barend is aangenaam verrast dat zo veel mensen hand in hand lopen en dat moment delen. "Ik hoop wel dat het niet alleen bij deze actie blijft, maar dat er ook echt veel meer gaat gebeuren", voegt ze daar nog aan toe.

Meest gelezen