Instagramprofiel van Tiany Kiriloff opnieuw online na hacking

Tiany Kiriloff haalt weer opgelucht adem. Exact een week geleden ontdekte de fashionista tot haar grote ontzetting dat onbekenden haar Instagram-account, goed voor ruim 190.000 volgers en een 5.000-tal foto's, gehackt hadden. Kiriloff, die haar inkomen haalt uit de reclame en marketingactiviteiten die ze via het kanaal publiceert, vreesde het ergste. Maar dankzij een snel ingrijpen van Facebook en Instagram kon alle content gerecupereerd worden.

Kiriloff (38) behoort tot de actiefste gebruikers van Instagram in ons land. Ze post gemiddeld zo'n twee foto's per dag op haar profiel @belmodotiany en geeft daarbij mode-, beauty- en lifestyletips als onderdeel van de commerciële overeenkomst die ze met de bedrijven in kwestie heeft.

Het verlies van haar account en volgers was voor de fashionista dan ook een ramp. Haar zakenpartner schatte het financiële verlies, indien de account niet zou kunnen worden gerecupereerd, op enkele tienduizenden euro's.

"Alles kunnen recupereren"

Zover is het uiteindelijk niet gekomen. "Instagram en Facebook maken er een zaak van om hun accounts zo veilig mogelijk te maken", aldus een opgeluchte Kiriloff. "Ze hebben er alles aan gedaan om mijn accounts en naam te recupereren en alle content weer te herstellen."

Kiriloff heeft de onbekende criminelen uiteindelijk niets betaald. "Ze vroegen ook maar 250 dollar. De kans is groot dat het gewoon oplichters waren, die via die mail aan meer informatie probeerden te komen om mijn PayPal-account te kunnen hacken."

"Ik vermoed wel dat ze wisten waarmee ik bezig, dat ik met al mijn volgers wel interessant genoeg was om gehackt te worden en dat ze wel enige schade zouden kunnen veroorzaken. Ik post ook ontzettend veel. Misschien beseften ze ook wel dat die foto's een grote emotionele waarde voor mij hadden."

Meteen aangeven

Voor wie zijn Instagram-account wil beveiligen heeft Kiriloff één advies. "Vink in je instellingen de "Two-factor authentification" aan, dan hebben hackers ook je telefoontoestel nodig voor ze je account kunnen binnendringen."

Wie hetzelfde meemaakt raadt ze aan om meteen aangifte te doen bij de sociaalnetwerksites. "Vooral niet reageren of betalen. Het is vooral een manier om aan nog meer informatie te kunnen geraken. En wacht niet om Instagram te verwittigen, dan kunnen ze alles nog herstellen."

Meest gelezen