Kan je vandaag al een boete krijgen in Gent of niet?

Sinds vanmorgen vroeg is het nieuwe Gentse circulatieplan van kracht. In de meeste gevallen zal de politie nog een oogje dichtknijpen voor verwarde automobilisten, omdat er een soort "gedoogperiode" zal worden gehanteerd. Maar die blijft niet eeuwig duren. En in theorie kan een boete perfect.

Door het nieuwe mobiliteitsplan is in heel wat straten in Gent de rijrichting veranderd of zijn er nieuwe verkeerssituaties. "We hebben 1.900 borden veranderd", zegt Matto Langeraert van de Gentse lokale politie daarover. Dat gebeurde het voorbije weekend, onder meer op zaterdagavond, maar gisteren bleken er alvast massaal veel automobilisten nog in overtreding.

Voor heel wat automobilisten kan het in de eerste dagen eventueel nog wat verwarrend zijn, maar riskeer je vanaf vandaag al een boete? - sinds vanmorgen is het plan immers officieel van kracht. Het antwoord valt uiteen in twee delen. Bij verkeerscamera's nog niet, maar als agenten een overtreding vaststellen, kan het wel, hoewel het in de praktijk nog kan meevallen.

Agent op straat houdt rekening met gedoogperiode

"We hanteren een gedoogperiode", legt Langeraert uit over de politieagenten op straat. Met andere woorden: verbaliseren kan, maar evengoed kan het bij een waarschuwing blijven. Die gedoogperiode blijft uiteraard niet eeuwig duren, wellicht slechts enkele dagen. Hoeveel agenten de nieuwe situatie controleren, wilde Langeraert ons niet vertellen. "En sowieso hebben we nog andere taken bij de politie."

Wat de nieuwe camera's betreft die de ingang van voetgangerszones controleren of opgesteld staan aan zogenoemde "knips", waar doorgaand verkeer niet meer mogelijk is, zullen overtreders wiens nummerplaat wordt geregistreerd eerst een waarschuwing in de bus krijgen. Pas daarna riskeren ze een boete van 55 euro.

Meest gelezen