Links viert al in Ecuador, maar conservatieven eisen hertelling

In Ecuador zou de linkse regeringskandidaat Lenin Moreno de tweede ronde van de presidentsverkiezingen hebben gewonnen. Maar de (voorlopige) uitslag is heel nipt, en zijn conservatieve tegenkandidaat Guillermo Lasso gaat een hertelling vragen. Lasso claimt dat er fraude is gepleegd; de situatie in Ecuador is heel onrustig.
Lenin Moreno zwaait in zijn rolstoel met de Ecuadoraanse vlag.

Waarnemers keken met belangstelling uit naar de uitslag in Ecuador, een (relatief) kleinere Zuid-Amerikaanse natie van 16 miljoen mensen. Zou links er kunnen winnen, en de hervormingen van Rafael Correa kunnen voortzetten?

Met bijna 96 procent van de stemmen geteld, heeft Moreno volgens de kiescommissie 51 procent van de stemmen, tegenover 49 voor de bankier Guillermo Lasso. De kloof tussen beiden zou amper 214.000 stemmen bedragen, maar zou in de praktijk niet meer te overbruggen zijn. "Irreversible" (onomkeerbaar) twitterde Correa al.

Nu al geweld in verschillende steden

Lasso vraagt nu al om een hertelling, omdat hij volgens drie exitpolls gewonnen zou hebben (foto onder). Hij is ook boos omdat de resultaten dit keer heel snel werden aangekondigd, terwijl het in de eerste ronde nog drie dagen duurde. "Dit gaan we niet toelaten", zei Lasso, die zijn supporters opriep tot "vredig maar vastberaden" protest.

Op verschillende plaatsen in Ecuador waren er al relletjes tussen Lasso-aanhangers en de politie (foto onder). Correa heeft die al veroordeeld: "Jammer! Geweld in Quito, Esmeraldas, Ibarra en Azogues. Wat ze niet in het stemhokje konden halen, proberen ze nu met geweld af te dwingen."

"Assange verder politiek asiel geven"

De 64-jarige Moreno wil de sociale hervormingen van zijn voorganger Rafael Correo voortzetten. Zondagavond zei hij aan zijn aanhangers in de hoofdstad Quito dat hij niet zal rusten vooraleer elke Ecuadoraan een huis heeft en het analfabetisme in het Andesland volledig verdwenen is.

Daarnaast riep hij op tot een vreedzame samenleving. "We zullen met minder confrontaties en meer tolerantie regeren", stelde hij. Moreno liet tijdens zijn campagne ook weten dat hij WikiLeaks-klokkenluider Julian Assange verder politiek asiel wil geven in zijn land.

In een rolstoel na overval

Lenín Moreno was onder de vorige president Rafael Correa vicepresident tussen 2007 en 2013. Bij een overval door dieven in 1998, op een winkelparking, werd hij in de rug geschoten en raakte hij aan beide benen verlamd. Moreno kan een van de weinige wereldleiders in een rolstoel worden. In 2012 werd hij genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen voor mindervaliden.

Meest gelezen