Madrid: "Verenigd Koninkrijk verliest zijn cool over Gibraltar"

De discussie over de toekomst van het Britse overzeese gebied Gibraltar na de brexit blijft nazinderen. Volgens de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Alfonso Dastis "schittert het traditionele Britse flegma in deze door zijn afwezigheid".

De Gibraltar-kwestie werd vorige vrijdag aangewakkerd door een richtlijn van Europa over hoe de brexit-gesprekken moeten worden aangepakt. Daarin staat onder meer dat "geen enkel akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk op Gibraltar van toepassing zal zijn zonder een akkoord met Spanje".

Dat zou Spanje nogal wat zeggenschap kunnen geven over het Britse territorium in het zuiden van Spanje. Londen reageerde meteen afwijzend. De strafste bewoordingen kwamen van Lord Michael Howard, de oud-leider van de Britse Conservatieven, de partij van huidig premier Theresa May. Hij liet verstaan dat May bereid zou zijn om het leger in te zetten en dus oorlog te voeren tegen Spanje om Gibraltar.

Die uitspraak deed Madrid kennelijk de wenkbrauwen fronsen.
"De Spaanse regering is een beetje verrast door de toon die het Verenigd Koninkrijk aanslaat, een land dat toch gekend is vanwege zijn flegma", heeft de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Dastis vandaag verklaard tijdens een persconferentie in Madrid. "Over dit onderwerp schittert het traditionele Britse flegma in afwezigheid."

Een opmerking die Theresa May kennelijk ter harte heeft genomen. Tegenover enkele journalisten lachte ze een eventuele oorlog met Spanje weg. "De Britse aanpak zal er zeker een zijn van jaw jaw (ellenlange discussies die vaak betekenisloos zijn, nvdr.)", antwoordde May toen journalisten haar vroegen of de Britse aanpak er een zou zijn van jaw jaw of war war. Een van de vele quotes van Mays illustere voorganger Winston Churchill.

Meest gelezen