Minderhedenforum: "Worden kritische stemmen het zwijgen opgelegd?"

Het Minderhedenforum maakt zich zorgen na het ontslag van beleidsmedewerkster Rachida Lamrabet bij Unia en diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva. "Worden kritische stemmen het zwijgen opgelegd?", vraagt het forum zich af.

Afgelopen weekend raakte bekend dat het gelijkekansencentrum Unia zijn juriste (en schrijfster) Rachida Lamrabet ontslaat. Na een uitspraak in Knack over het boerkaverbod was het tot een vertrouwensbreuk gekomen. Voor het weekend werd de Vlaamse diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva ontslagen, omdat ze te kritisch zou zijn geweest voor het beleid van Vlaams minister Homans. Het Minderhedenforum stelt zich nu vragen bij die ontslagen.

"Hoewel we geen oordeel kunnen vellen over het ontslag van Rachida Lamrabet en Alona Lyubayeva, omdat we niet beschikken over de dossiers die aanleiding hebben gegeven tot hun ontslag, is het Minderhedenforum bezorgd over de signalen die onze samenleving worden ingestuurd", klinkt het.

"De perceptie bij onze achterban leeft immers dat kritische meningen, met name wanneer ze gaan over diversiteit of gelijke kansen, zeer makkelijk worden gediskwalificeerd of zelfs het zwijgen worden opgelegd. Deze tendens baart grote zorgen, want het Minderhedenforum vindt dat burgers een actieve, kritische rol dienen te vervullen in de samenleving en dat het samenspel van diverse en kritische meningen bijdraagt tot meer nuance en maatschappelijk evenwicht."

"Onze samenleving heeft nood aan een open geest, aan mensen die voor hun mening durven uit te komen, ook al is het een moeilijke mening", zo klinkt het nog.

Meest gelezen