Mogelijk zelfmoordaanslag in metro in Sint-Petersburg, nu al elf doden

De Russische politie gaat ervan uit dat de bomaanslag in de metro van Sint-Petersburg het werk is van een zelfmoordterrorist. Het zou gaan om een jonge geradicaliseerde moslim uit Centraal-Azië. Een andere verdachte zou een bom in het metrostation Plosjtsjad Wosstanija (Plein van de Opstand) gedeponeerd hebben, maar dat tweede springtuig is tijdig door de veiligheidsdiensten onschadelijk gemaakt.

Bij de aanslag kwamen vanmiddag 11 mensen om het leven en raakten tientallen anderen gewond. Volgens correspondent Geert Groot Koerkamp zijn er mogelijk al 14 doden. Dat betekent allicht dat vier zwaargewonden intussen in het ziekenhuis zijn overleden. 

Een eerste bom is ontploft in een metrostel tussen twee stations in het centrum van de stad. Mogelijk zou die bom tot ontploffing zijn gebracht door een zelfmoordterrorist. In een ander station kon een springtuig tijdig onschadelijk worden gemaakt.  "Hoe dan ook was het duidelijk de bedoeling om zo veel mogelijk slachtoffers te maken want het getroffen metrostation ligt op een drukke lijn", zegt tv-journalist Jan Balliauw in "Terzake".

Enkele uren na de aanslag reed de metro in Sint-Petersburg weer, al stopten de metrostellen op de getroffen lijn wel niet in alle stations. Het verkeer was vanmiddag helemaal stilgelegd na de aanslag.

Waar naar de daders zoeken?

De autoriteiten verspreidden gisteren beelden van twee mogelijke verdachten. Het zijn nogal vage beelden van bewakingscamera's. Later zou een van die twee zich bij de politie hebben aangegeven; hij zou onschuldig zijn.

Een van de twee vermoedelijke daders heeft een oosters uiterlijk met een hoofddeksel dat vaak gedragen wordt in Centraal-Azië. Het zou gaan om een twintiger. Volgens het Russische persagentschap Interfax zoekt de politie naar een geradicaliseerde moslim uit Centraal-Azië. In dat verband wordt vaak gewezen naar Oezbekistan. Daar wordt moslimterreur zwaar onderdrukt door het post-Sovjetregime, maar veel geradicaliseerde Oezbeekse moslims zijn uitgeweken naar Afghanistan en Pakistan en zijn zo onder meer terechtgekomen bij Al Qaeda en IS.

"Vroeger konden terreuraanslagen in Rusland meestal in verband worden gebracht met de noordelijke Kaukasus", zegt Jan Balliauw. Hij verwijst naar het harde optreden van Moskou in de deelrepubliek Tsjetsjenië en de deelrepubliek Dagestan.

Maar ook de piste van IS valt niet uit te sluiten. "Er strijden 2.400 Russen in de rangen van IS", zegt Balliauw. "Daarnaast zijn er ook nog veel Russisch sprekende IS-strijders uit Centraal-Azië." Balliauw wijst erop dat onlangs in Mosul een handleiding voor het maken van bommen in het Russisch is aangetroffen. Bovendien werkt Moskou samen met het Syrische regime in Damascus, met het sjiitische regime in Iran en met de sjiitische Hezbollah-militie uit Libanon. "En zoals je weet, is IS soennitisch." 

Wat betekent dit voor Poetin?

Hoewel het de laatste jaren op het vlak van terrorisme relatief rustig is gebleven op Russisch grondgebied heeft het land toch al heel wat terreuraanslagen meegemaakt. "In het verleden heeft president Poetin daarop altijd gereageerd met een scherpere controle van de overheid op de samenleving", legt Jan Balliauw uit. Hij verwijst naar de veiligheidsmaatregelen die na de gijzelingsactie in Beslan zijn genomen. 

"Dit kan Poetin misschien wel goed uitkomen, want de laatste weken lijkt de oppositie zich weer wat te gaan roeren", aldus de Rusland-kenner. Ook niet onbelangrijk in dat verband zijn de presidentsverkiezingen die er in 2018 zitten aan te komen. Een daadkrachtige president die hard optreedt tegen terroristen, dat kan de modale Rus best appreciëren.

Poetin heeft vanavond alleszins de plaats van de aanslagen in Sint-Petersburg bezocht. Hij heeft er een bloemenkrans neergelegd.

Meest gelezen