Nederlandse mannen hand in hand uit solidariteit met aangevallen homokoppel

In Nederland is een oproep gelanceerd aan alle mannen: loop deze week hand in hand. Bedoeling is om zo een homokoppel te ondersteunen dat afgelopen weekend werd aangevallen omdat ze hand in hand op straat liepen. Ook enkele politici gaven al gevolg aan die oproep: "We denken dat het heel normaal is in Nederland om te uiten wie je bent. Dat is blijkbaar nog steeds niet het geval", aldus D66-leider Alexander Pechtold. Intussen zijn er al 6 verdachten die zich hebben gemeld.
D66-leider Pechtold hand in hand met Kamerlid Koolmees

Nederland reageert verontwaardigd op het incident waarbij een homokoppel zaterdagnacht werd aangevallen door een groep jongeren. Voor aanvang van de formatiegesprekken voor een nieuwe Nederlandse regering kwam D66-leider Pechtold vanmorgen hand in hand aangelopen met Kamerlid Wouter Koolmees. De twee politici vinden "het belangrijk dat we deze week laten zien dat het wel normaal is''.

De Nederlandse sportjournaliste Barbara Barend had gisteren via Twitter alle mannen in Nederland opgeroepen om deze week hand in hand te lopen. Ze citeerde daarbij een uitspraak van de slachtoffers in een interview na de aanval. ""Hand in hand doen we normaal niet, We zijn niet van die provocerende types." Mijn maag draait om. "Hand in hand" lopen provocerend in 2017". Een oproep die niet in dovemansoren is gevallen. 

(lees verder onder tweets)

De Nederlandse holebivereniging COC heeft ook een brief verstuurd naar de Nederlandse informateur Edith Schippers. De vereniging vraagt daarin maatregelen tegen gay-bashing zoals hogere straffen voor antihomogeweld, prestatieafspraken tussen de Nederlandse politie en justitie en betere voorlichting op school. Ontslagnemend premier Mark Rutte vindt het naar eigen zeggen vreselijk wat er is gebeurd. "We hebben geen kabinetsformatie nodig om dit aan te pakken, dat moet sowieso gebeuren", beloofde hij. 

"Jasper, Jasper, ze hebben al mijn tanden eruit geslagen"

Intussen bekomen Ronnie (31) en Jasper (35) nog van wat ze hebben meegemaakt zaterdagnacht in Arnhem. "Normaal doen we dat nooit, hand in hand lopen in het openbaar. Juist om niet te provoceren", vertelt Jasper aan de NOS. "Maar we hadden een leuke avond gehad, het was laat en we dachten dat we alleen waren. Maar toen was daar opeens die groep van zes tot acht Marokkaanse jongeren."

De twee werden uitgescholden en er ontstond een ruzie. "Voor ik het wist lag ik op de grond te vechten met drie man bovenop me", aldus Jasper. Zijn man Ronnie werd door anderen aangevallen. Een van de daders haalde daarbij een betonschaar bij. Ronnie verloor vier voortanden, een vijfde tand is afgebroken.

"We hadden altijd gezegd: als er iets gebeurt laten we ons niet gek maken. We rennen niet weg, maar we gaan er gewoon op in. Achteraf bezien heb ik daar wel spijt van. We hadden beter onze mond kunnen houden. Ik vind het zo erg voor Ronnie. Ik wou dat ik de pijn van hem kon overnemen."

(lees verder onder tweet)

Zes verdachten gemeld

Gisterenavond hebben vier verdachten zich gemeld bij de politie in Arnhem. Het gaat om 3 jongens van 16 jaar en een van 14 jaar. Dat meldt de NOS. Eerder heeft de politie ook al twee andere verdachten opgepakt, een jongeman van 14 en een volwassene van 20 jaar oud. De politie sluit niet uit dat er nog arrestaties volgen.

Meest gelezen