Omstreden slachthuis in Tielt blijft voorlopig gesloten

De Raad van State heeft beslist om voorlopig geen uitspraak te doen over de tijdelijke sluiting van het omstreden slachthuis in Tielt. Het slachthuis blijft voorlopig dus gesloten. Vanmorgen hadden enkele dierenrechtenorganisaties nog geprotesteerd tegen het slachthuis. Zij eisen een definitieve sluiting.

Anderhalve week geleden doken er undercoverbeelden op van het Exportslachthuis van de Degra Group in Tielt waarop te zien is hoe enkele personeelsleden varkens mishandelen.

Het schokkende filmpje lokte heel wat reactie uit en Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) trok meteen de vergunning voor het slachthuis in. Sindsdien is het slachthuis gesloten, maar het slachthuis is naar de Raad van State getrokken om die tijdelijke sluiting ongedaan te maken. De directie heeft intussen een actieplan opgesteld en hoopt dat ze weer aan het werk kan.

Slachthuis blijft voorlopig gesloten

De Raad van State heeft beslist om voorlopig nog geen uitspraak te doen in het dossier, omdat het slachthuis de overtredingen niet betwist. De Raad van State stelt dat de activiteiten van het slachthuis weer hervat kunnen worden als er een aanvaardbaar actieplan voorgelegd wordt - dat staat in de sluitingsbeslissing zelf. Het bedrijf kan dus zelf het nodige doen om de sluiting ongedaan te maken aldus het arrest.

Het slachthuis blijft voorlopig gesloten. Op 20 april wordt de zaak verdergezet.

"Dit kan onmogelijk goed gaan"

Deze morgen hebben dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Gaia een stille protestactie gehouden aan het omstreden slachthuis van Tielt. Ze legden er symbolisch witte bloemen neer voor de mishandelde varkens.

De dierenrechtenorganisaties vinden de tijdelijke sluiting niet ver genoeg gaan. Enkele honderden actievoerders eisen dat het slachthuis definitief de deuren sluit. Ook heel wat buurtbewoners namen deel aan de actie. Met pamfletten met "je suis Tielt" klagen ze de hinder aan, maar ze willen ook dat de dieren op een waardige manier behandeld worden.

"Aan de oorzaken van die misstanden ligt de massaproductie - 1,5 miljoen varkens per jaar - en dan moet je ook nog weten dat dit slachthuis uitbreidingsplannen heeft om nog eens een miljoen varkens per jaar meer te slachten. Dit kan onmogelijk goed gaan, ook niet met een actieplan. Wij willen dat dit slachthuis definitief zijn deuren sluit", benadrukt Nadine Lucas van Animal Rights. De dierenrechtenorganisatie heeft ook een klacht ingediend bij het parket van Brugge en Gaia stelde zich burgerlijke partij.

Ook Michel Vandenbosch ziet geen heil in het actieplan: "Wij denken dat dit actieplan meer een rookgordijn is, dat het bedrijf helemaal niet geïnteresseerd is in het oplossen van de problemen, maar dat het er vooral om gaat om zo snel mogelijk opnieuw varkens te slachten zonder dat er ook maar enige serieuze garantie gegeven wordt dat het welzijn van de dieren gegarandeerd kan worden."

Meest gelezen