Proces in beroep tegen zuurgooier Delhaize van start

In Brussel is het proces in beroep begonnen tegen de man die in 2015 een poetsvrouw bij Delhaize Antwerpen aanviel met zwavelzuur. De man werd in eerste aanleg veroordeeld tot 18 jaar cel voor poging tot moord en afpersing.

De zuurgooier, een 42-jarige Nederlander, overgoot zijn slachtoffer toen zij aan het werk was in een Delhaize-filiaal in Antwerpen. De dader wilde de warenhuisketen treffen, hij perste het bedrijf al maanden af en had er mee gedreigd iemand met zuur te overgieten.

De 54-jarige poetsvrouw kreeg het zuur in haar gezicht en raakte zwaar verminkt. Ze heeft sinds de zuuraanval tientallen operaties moeten ondergaan. De dader bleef lange tijd spoorloos, tot hij in Frankrijk bij een wegcontrole tegen de lamp liep.

De man ontkent dat hij het slachtoffer heeft willen doden, maar daar gelooft het openbaar ministerie niets van. “Hij wist maar al te goed hoe gevaarlijk zwavelzuur was”, sprak de openbaar aanklager. “Hij heeft maanden gebroed op het plan en wist wel degelijk wat de gevolgen konden zijn.”

Parket: "Straf uit eerste aanleg bevestigen"

De man werd in oktober veroordeeld tot 18 jaar cel en een bijkomende terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank van 10 jaar voor poging moord en afpersing.

Het Parket-Generaal vraagt het hof van beroep nu om die straf uit eerste aanleg te bevestigen. Op dit moment zijn de pleidooien van de verdediging aan de gang.

Meest gelezen