Rusland, een geliefd doelwit voor terroristen

De voorbije 20 jaar zijn al honderden doden gevallen bij een tiental aanslagen in Rusland. In het verleden waren die vooral het werk van Tsjetsjeense terroristen, maar de laatste jaren komt Rusland ook in het vizier van terreurgroep IS. Hieronder een beknopt overzicht.
 • Tussen 4 en 17 september 1999 vallen er in totaal 293 doden en meer dan 1.000 gewonden bij een reeks aanslagen op flatgebouwen in de steden Moskou, Volgodonsk en Boejnansk. Moskou wijst met een beschuldigende vinger naar krijgsheren uit de opstandige deelrepubliek Tsjetsjenië. Weinig later begint de tweede Tsjetsjeense oorlog.
 • In februari 2001 vallen 15 gewonden bij een bomaanslag in de metro van Moskou. Tot op vandaag blijft het gissen naar de daders. 
 • In oktober 2002 gijzelen 40 Tsjetsjeense strijders 850 mensen in het Doebrovkatheater in Moskou, waar Nord-Ost wordt opgevoerd. Ze eisen dat het Russische leger zich uit Tsjetsjenië terugtrekt, maar krijgen te maken met een bloedige interventie van datzelfde leger. De eindbalans is zwaar: alle 40 Tsjetsjeense strijders en 130 gijzelaars komen om omdat er een te hoge dosis bedwelmend gas is gebruikt om de Tsjetsjenen uit te schakelen.

(Lees verder onder foto)

 • Op 6 februari 2004 blaast een man de Kaukasus-regio zich op in een metrostation in Moskou. Er vallen 41 doden en meer dan 100 gewonden.
 • Op 24 augustus 2004 storten twee passagiersvliegtuigen neer in de buurt van Moskou. Nadien blijkt dat twee Tsjetsjenen aan boord zichzelf hebben opgeblazen. Alle inzittenden van de twee vliegtuigen komen om: ongeveer 90 dodelijke slachtoffers.
 • Op 1 september 2004 gijzelen Tsjetsjeense rebellen meer dan 1.100 schoolkinderen in Beslan, in Noord-Ossetië. De Russische veiligheidsdienst slaagt er na enkele dagen in een eind te maken aan de gijzelijngsactie, maar er vallen 334 à 385 doden, onder wie ook 186 kinderen. 
 • In 2010 vallen 40 doden en 85 gewonden bij een dubbelme zelfmoordaanslag in de Moskouse metrostations Loebjanka en Park Koeltoery. De twee vrouwelijke daders komen uit de Kaukasus-regio.

(Lees verder onder foto)

 • Op 24 januari 2011 vallen 36 doden en meer dan 180 gewonden bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op de luchthaven Domodedovo, een van de grote luchthavens van de Russische hoofdstad. Enkele weken later wordt de aanslag opgeëist door de Tsjetsjeense rebellenleider Dokoe Oemarov.
 • Op 31 oktober 2015 komen de 224 inzittenden van een vliegtuig van de Russische maatschappij Metrojet om bij een crash in de Sinaï-woestijn. De aanslag wordt opgeëist door terreurbeweging IS, die zegt een bom aan boord te hebben gesmokkeld op de luchthaven van Sharm-el-Sheikh.
 • Op 19 december 2016 wordt de Russische ambassadeur Andrej Karlov doodgeschoten in de Turkse hoofdstad Ankara. De dader blijkt een Turkse politieagent en roept dat de ambassadeur moet boeten voor wat er in Syrië gebeurt.
 • De aanslag in de metro van Sint-Petersburg van vandaag sluit deze opsomming voorlopig af.

Meest gelezen