S&P verlaagt kredietwaardigheid van Zuid-Afrika tot "rommel"

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor's is bezorgd over de hoge schuldenlast van Zuid-Afrika, maar ook over de interne politieke conflicten binnen de regering in Pretoria. De maatregel betekent wellicht wel dat Zuid-Afrika nu meer rente zal moeten betalen op zijn schulden.

Standard & Poor's verlaagt de rating van Zuid-Afrika van BBB- naar BB+. Dat brengt de schuldenlast van Zuid-Afrika in de categorie "speculatief", algemeen beter bekend als "rommel". Onbetrouwbaar dus, wat meteen zal leiden tot hogere intresten die het land zal moeten betalen op die schulden.

Die schuldenlast is nu net wat S&P te groot vindt, ook al omdat de overheid fors moet lenen om het staatsenergiebedrijf Eskom overeind te houden.

Toch is het vooral de interne politieke heibel binnen de Zuid-Afrikaanse regering die S&P het meest zorgen baart. Vorige week is daar de minister van Financiën de laan uitgestuurd. Dat heeft dan weer tot verdeeldheid geleid binnen de regeringspartij ANC.

Volgens S&P ondermijnen die interne conflicten het vertrouwen tussen de zakenwereld en vakbonden en worden investeringen zo ontmoedigd en structurele fiscale hervormingen op de lange baan geschoven.

De Zuid-Afrikaanse munt, de rand, heeft alleszins de voorbije dagen veel van zijn waarde verloren. Vandaag verloor de rand 2% tegenover de dollar, vorige vrijdag was dat al 4%.

Meest gelezen