Servië: premier wordt president en verstevigt greep op de macht

De Servische eerste minister Aleksandar Vucic heeft de overwinning opgeëist van de presidentsverkiezingen. Hij beloofde continuïteit in de weg van het land naar het lidmaatschap bij de Europese Unie, maar ook goede relaties met Rusland en China. Tot nu was de functie van president vooral ceremonieel, critici vrezen dat Vucic dat wil veranderen.

"De kiezers hebben getoond welke weg ze willen inslaan", aldus Vucic in het hoofdkwartier van zijn pro-Europese conservatieve Progressieve Partij. "Servië zal op de Europese en reformistische weg blijven, maar ook bevriend zijn met Rusland en China."

Hij drukte ook zijn "uitzonderlijke dankbaarheid" uit aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin, met wie hij de afgelopen maanden ontmoetingen had. Vucic verklaarde nog dat hij nog twee maanden aanblijft als premier, alvorens de ambt van president op te nemen.

De 47-jarige Vucic behaalde in de eerste ronde volgens exitpolls zowat 55 procent van de stemmen en eindigt zo ver voor de centrumlinkse kandidaat Sasa Jankovic (16 procent) en komiek en "anti-kandidaat" Luka Maksimovic (9,3 procent).

"President zal veel macht kunnen uitoefenen"

Vucic werd door zijn tien tegenstanders, die allen behoorden tot een versplinterde oppositie, beschuldigd van autoritarisme tijdens de campagne, beweringen hij zelf Vucic "belachelijk" noemde.

De premier controleert sinds 2012 de media en zowat alle machtsposities en overspoelde de media tijdens de campagne met zijn overvolle agenda als eerste minister. Op de laatste dag dat kandidaten campagne mochten voeren, stond zijn campagneslogan op de voorpagina van bijna alle kranten.

Volgens experts zal Vucic door zijn overwinning veel macht kunnen uitoefenen, terwijl de functie van president normaal gezien eerder ceremonieel is. "Indien hij de controle behoudt over zijn partij, die het parlement domineert, zal hij zonder veel moeite uitvoerende functies op kunnen nemen, terwijl de grondwet het presidentschap beschrijft als niet-uitvoerend", aldus politieke wetenschapper Milan Jovanovic tijdens een televisie-interview.

Het is niet de eerste keer dat een Servische president de touwtjes strak in handen heeft. Dat was ook het geval bij Slobodan Milosevic (1997-2000) en Boris Tadic (2004-2012).

Meest gelezen