Termont: "Eerste ochtendspits verloopt zonder problemen"

De eerste ochtendspits na de invoering van een nieuw circulatieplan in Gent verloopt vlot: er zijn geen ongevallen en geen noemenswaardige files. De ochtendspits verloopt dus vlot, maar de echte test wordt 18 april, de dinsdag na de paasvakantie, zeggen Gents burgemeester Daniël Termont (SP.A) en Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen).

Lokaal waren er enkele vertragingen, maar over het algemeen loopt de eerste ochtendspits met het nieuwe verkeersplan op rolletjes. Enkel aan de Dampoort was er even een probleem met een vrachtwagen en aan de Nieuwe Wandeling was het één minuut aanschuiven voor de nieuwe lichten, maar daar wordt al nagekeken of de frequentie kan worden aangepast.

De ochtendspits verloopt dus vlot, maar de echte test wordt 18 april, de dinsdag na de paasvakantie, zeggen Gents burgemeester Daniël Termont (SP.A) en Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen).

"Historische dag voor de stad"

"Ik denk dat ik niet overdrijf als ik zeg dat we op de vroege ochtend staan van een historische dag voor de stad", zei burgemeester Termont bij een bezoek aan de tijdelijke commandopost. "Niet alleen de rijrichting van mensen die zich verplaatsen zal wijzigen, maar dit gaat voornamelijk over een omschakeling van de stad. Ik denk dat we over een paar maanden in een nieuwe stad gaan wonen."

Voor de Gentse Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) is het de dag van de waarheid. "De voorbije 2,5 jaar was een ongelofelijk intense periode", zegt Watteeuw. "Aan het uittekenen van het circulatieplan hebben honderden mensen meegewerkt. Maar het zou niet mogelijk geweest zijn zonder de steun van de collega's in het stadsbestuur en die van de burgemeester, die op momenten dat het moeilijker werd en protest luider klonk, er altijd was om steun te verlenen die nodig was. Dit zal de stad veiliger en aangenamer maken en dit is wat we ook willen. Het plan kan maar slagen dankzij de steun van veel Gentenaars, want uiteindelijk zijn het de Gentenaars die in hun dagelijkse leven zullen voelen wat het circulatieplan betekent, en zich moeten aanpassen."

Watteeuw herhaalde, en benadrukte, dat de stad niet zal aarzelen om aanpassingen door te voeren waar nodig.

Stijn De Groote: "Aanloopperiode"

VRT-journalist Stijn De Groote ging vanmorgen poolshoogte nemen in Gent en ook hij benadrukt dat er weinig problemen zijn. "Het is bijzonder rustig, maar het is natuurlijk paasvakantie, meteen één van de redenen waarom ze gekozen hebben om dit plan nu door te voeren." Hij spreekt dan ook over een "aanloopperiode" voor de echte test op 18 april na de paasvakantie.

Meest gelezen