Tiental doden bij terreuraanslag in metro van Sint-Petersburg

Bij een terreuraanslag in een metrostel in de Russische stad Sint-Petersburg zijn een tiental doden en tientallen gewonden gevallen. Volgens persagentschap Interfax zou de explosie het gevolg zijn van een spijkerbom, maar dat is nog niet bevestigd. De aanslag is nog niet opgeëist.

Wat weten we tot nog toe?

  • Een explosie in een metrostel tussen twee stations in Sint-Petersburg
  • Er zijn 10 doden gevallen en tientallen gewonden.
  • Belgen die zich in de regio bevinden en zich hebben geregistreerd bij Buitenlandse Zaken (Travellers Online) zijn ongedeerd
  • Mogelijk sprake van een spijkerbom
  • Er is een terreuronderzoek gestart
  • De aanslag is nog niet opgeëist

Vanmiddag is er een ontploffing geweest op een metrostel tussen twee drukke metrostations in de Russische grootstad Sint-Petersburg. Er zijn tien doden en tientallen gewonden gevallen. De explosie vond plaats op het moment dat de metrotrein die op weg was van het metrostation aan het Sennayaplein bijna aankwam in het station aan het Instituut voor Technologie.

Het metronetwerk in de tweede grootste stad van het land is intussen volledig geëvacueerd. De beveiliging wordt er ook versterkt. Volgens persbureau Interfax zou de ontploffing het gevolg zijn van een zelfgemaakte spijkerbom die verstopt was in een aktetas.In een ander station in Sint-Petersburg, Ploshchad Vosstaniya, zou een niet-ontplofte bom zijn teruggevonden.

Het anti-terreurcomité zegt op camerabeelden de mogelijke daders te hebben gezien. De Russische nieuwssite Fontanka heeft naar eigen zeggen de hand kunnen leggen op die beelden en heeft intussen een korrelige foto vrijgeven van de mogelijke verdachte. Daarop is een man van middelbare leeftijd te zien met een zwarte baard. Hij is in het zwart gekleed en draagt een zwart hoofddeksel. De site beweert de foto van de politie te hebben ontvangen, maar de echtheid ervan hebben we niet kunnen bevestigen.

(lees verder onder de foto)

Poetin: "We sluiten niets uit"

De Russische president Vladimir Poetin heeft al gereageerd op de ontploffing. Hij biedt zijn medeleven aan aan de slachtoffers en hun familieleden, maar zegt momenteel nog niet zeker te zijn van wat de ontploffing heeft veroorzaakt. "Op dit moment sluiten we nog niets uit, ook terreur niet", klinkt het. Poetin was overigens vanmorgen in de buurt van Sint-Petersburg voor een ontmoeting met de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. Hij zou niet in de buurt van het metrostation zijn geweest.

De gouverneur van Sint-Petersburg heeft drie dagen van rouw afgekondigd. Hij zegt dat de stedelijke autoriteiten alle nodige bijstand zullen leveren aan de nabestaanden en familieleden van de dodelijke slachtoffers en de gewonden. 

(lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Wie zit achter de terreurdaad?

Er is een terreuronderzoek naar de oorzaak van de explosie gestart. De openbare aanklager laat intussen weten dat het wat hem betreft alvast om een aanslag gaat. "We zullen ons uiterste best doen om alle factoren op te helderen die de terreuraanval hebben mogelijk gemaakt, om zulke gevallen in de toekomst uit te sluiten", klinkt het voorts. Al wordt ook wel benadrukt dat ook andere pistes worden onderzocht.

De vraag blijft dat natuurlijk wie er achter de terreurdaad zit? Momenteel is deze nog niet opgeëist. In het verleden is Rusland al herhaaldelijk het slachtoffer geweest van terreur onder meer uit Tsjetsjenië en Dagestan. Sinds Moskou actief is in Syrië heeft ook terreurgroep IS het land al enkele keren gewaarschuwd. Het is nog te vroeg om een eventuele dader aan te duiden.

Beelden van in het metrostation:

Ruslandkenner Jan Balliauw: "Mogelijk link met Tsjetsjenië, mogelijk met Syrië"

Meest gelezen