Trump: "Als China kwestie rond Noord-Korea niet oplost, zullen wij dat doen"

"Als China de kwestie rond Noord-Korea niet oplost, zullen wij dat doen. Dat is alles wat ik zeg." Amerikaans president Donald Trump klinkt stellig in zijn interview met de Britse krant Financial Times. Op de vraag of de Verenigde Staten zoiets alleen kunnen doen, luidde zijn korte antwoord: "Absoluut".
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De Verenigde Staten zullen de nucleaire dreiging die uitgaat van Noord-Korea oplossen, met of zonder de hulp van China. Dat was de boodschap die president Trump meegegeven heeft in zijn interview enkele dagen voor hij de Chinese president Xi Jinping zal ontmoeten. Op die ontmoeting zal de dreiging die uitgaat van Noord-Korea zeker op de agenda staan.

"China heeft een grote invloed over Noord-Korea. En China zal ofwel beslissen om ons te helpen met Noord Korea, ofwel niet. Als ze ons helpen, zal dat goed zijn voor China, en als ze het niet doen, zal het voor niemand goed zijn."

Vorige maand had minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson al laten verstaan dat een militaire actie tegen Noord-Korea niet uitgesloten wordt als het land het dreigingsgevaar zou vergroten.

De Verenigde Staten zijn bezorgd dat Noord-Korea een langeafstandsraket zou kunnen ontwikkelen die de VS zou kunnen raken. "Er is een echte mogelijkheid dat Noord-Korea in staat is om de VS te raken met een nucleair-gewapende raket tegen het einde van de eerste termijn van Trump", verklaarde ook K.T. McFarland, viceadviseur nationale veiligheid in het Witte Huis, in een ander interview met Financial Times.

"Het draait allemaal rond handel"

Over enkele dagen zal Trump de Chinese leider ontmoeten in Florida. Verwacht wordt dat hij de druk op China zal opvoeren. "Handel is de stimulans, het draait allemaal rond handel."

Op Twitter had Trump eerder deze week ook al laten uitschijnen dat in zijn ontmoeting met Xi Jinping de focus zal liggen op handel. "De ontmoeting met China volgende week zal moeilijk worden, omdat we de enorme handelstekorten niet langer kunnen dulden."

Meest gelezen