Trump: "Ik ben een grote vriend en bondgenoot van Egypte"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in het Witte Huis de rode loper laten uitrollen voor zijn Egyptische collega Abdul Fatah al-Sisi. Trump haalt de banden met Egypte nu opnieuw aan nadat zijn voorganger Obama de Egyptische leider altijd op afstand had gehouden.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Sinds voormalig stafchef en huidig president Abdul Fatah al-Sisi in 2013 de verkozen moslimpresident Mohammed Mursi had afgezet, waren de relaties tussen de VS en Egypte erg koel. Voormalig president Barack Obama had het moeilijk met de staatsgreep en met de schendingen van de mensenrechten in Egypte. 

Huidig president Donald Trump gooit het over een andere boeg. Waar Obama Sisi nooit had ontvangen, doet Trump het nu wel met veel égards door de Egyptische president uit te nodigen in het Witte Huis.

"Egypte heeft in de VS en aan mijzelf een grote bondgenoot en vriend", zei Trump. Tegelijk vindt hij dat de Egyptische president "erg goed werk levert". Een woordvoerder van Trump zei dat de mensenrechten wel degelijk op de agenda staan, maar dat die "discreet" besproken zullen worden.

Sisi zei dan weer onder de indruk te zijn van "de unieke persoonlijkheid" van Donald Trump. Hij wil samen met de VS "een succesvolle strategie uitzetten tegen het terrorisme".

AP2013

Egypte blijft zwaargewicht in Arabische wereld

Trump wil duidelijk opnieuw de banden versterken met het Egypte van Sisi en diens militaire bewind, ook al zit dat in een burgerpak. Die strijd tegen het terrorisme is een belangrijke factor. Sisi wil dat de VS de Moslimbroederschap -die hij in 2013 van de macht verdreven heeft- beschouwt als een terroristische groepering.

Tegelijk zijn de Egyptische veiligheidsdiensten in een strijd verwikkeld tegen extremistische moslimgroepen zoals die in de Sinaï die trouw hebben gezworen aan IS, ook al kalft dat met de dag af.

Egypte blijft met het Suezkanaal en zijn erg grote bevolking en dito leger echter een belangrijke speler in de Arabische wereld. Zo is Egypte onder Sisi een belangrijke bondgenoot geworden van de door Saudi-Arabië geleide coalitie die oorlog voert in Jemen. Egyptische marineschepen blokkeren daar de kust van het deel van Jemen dat door de sjiitische Houthi's gecontroleerd wordt.

Anderzijds heeft Sisi tijdens de "koele periode" onder Barack Obama nauw de banden aangehaald met de Franse president François Hollande, die enkele lucratieve contracten kreeg toegeworpen inzake het tweede Suezkanaal en enkele grote transportschepen, maar tegelijk ook met Rusland. Moskou maakt niet zo veel herrie over mensenrechten en Sisi heeft dat punt nu duidelijk gemaakt in Washington. 

Het doen overlopen van Egypte onder president Anwar al-Sadat vanuit het Sovjetkamp naar dat van de VS in 1974, was een van de belangrijkste strategische overwinningen van het Westen tijdens de Koude Oorlog. En dat weet zowel Trump als Sisi.

Trump: "Wij staan achter president Sisi en steunen Egypte"

Meest gelezen