Twee van de vier koppels blijven "Blind getrouwd" na tv-opnames

SPOILER ALERT: De helft van de gematchte koppels in “Blind getrouwd” blijft ook na de televisieopnames getrouwd. Dat is het verdict van de tweede reeks van het VTM-programma. Tine en Ben wisten het liefdesvuur niet aan te wakkeren en gaan als vrienden uit elkaar. Evelien & Nicolas en Veerle & Nick blijven gelukkig getrouwd. Sally & Mathias kozen vorige week pas voor de scheiding, ruim drie maanden na de laatste opnames.

Een huwelijk met een wildvreemde, kan dat slagen? Ja, zo blijkt opnieuw: met twee op vier geslaagde matches scoort “Blind getrouwd” beter dan vorig jaar. Toen hield enkel koppel Stijn en Nuria na de opnames stand.

 “Blind getrouwd”-experte Sybille Vanweehaeghe (zie foto), relatietherapeute en seksuologe, heeft enkele verklaringen voor dat succes. “Er waren een pak meer inschrijvingen dan vorig jaar: ruim 2.800 singles wilden in het avontuur stappen. Omdat we meer keuze hadden bij het vormen van de matches, konden we nóg selectiever tewerk gaan”, zegt ze daarover. 

Vanweehaeghe benadrukt dat een koppel pas wordt gematcht als de vier experten daar unaniem over zijn. “We merken ook dat de singles dit jaar veel positiever in het traject gestapt zijn. We voelen dat ze veel vertrouwen hebben in ons, als experten, maar ook dat ze bereid zijn om alle kansen te grijpen die ze krijgen. Ze hebben seizoen 1 gezien, dus ze weten wat te verwachten.”

Daarnaast hebben de experten hun aanpak bijgestuurd. “Gedurende de vijf weken opnames, kreeg elk koppel een vaste expert toegewezen, waarbij ze één keer per week minstens een uur op gesprek kwamen. Die vaste afspraak was nieuw: vorig jaar kwamen koppels enkel langs bij ons als ze voelden dat het nodig was”, vertelt ze.

“Ook vorig jaar stonden we altijd ter beschikking van de koppels, maar dat was zonder vast gespreksmoment vrijblijvender. Los daarvan hebben we alle singles voor de opnames begonnen, twee maanden lang klaargestoomd op het uitdagende parcours via o.a. workshops. We hebben nog meer ingezet op het “zich openstellen”. De grootste valkuil in dit experiment is het vastgeroeste idee dat de klik er direct bij een eerste ontmoeting moet zijn.” Vanweehaeghe benadrukt dat alle experten ter beschikking blijven van de duo’s, tot één jaar na de opnames.

Evelien en Nicolas: huwelijk

Evelien en Nicolas nemen meteen een goede start. Voor Nicolas is het liefde op het eerste gezicht, en ook Evelien ziet potentieel in hun match. Op huwelijksreis gaat het dit koppel ook voor de wind: ze voeren diepgaande gesprekken en hebben veel plezier samen. Hoewel ze erg verschillen, kunnen zowel Evelien als Nicolas zich makkelijk openstellen voor elkaar. Enige struikelblok: Evelien vindt Nicolas af en toe wat melig en fysiek aanhankelijk. Toch worden ze snel verliefd, en gaan ze voluit voor die gevoelens.

Vlak voor de eindsprint krijgt Evelien het even moeilijk, maar oprecht twijfelen doet dit koppel nooit: ze kiezen er resoluut en geëmotioneerd voor om getrouwd te blijven. “Want nu begint het tweede deel van ons leven, liefst voor eeuwig”, aldus Evelien. Het koppel spreekt zelfs al over kinderen. “Benieuwd of wij voor de eerste “Blind getrouwd”-baby zorgen, dan wel Stijn en Nuria”, aldus Nicolas.

Veerle en Nick: huwelijk

Ook het parcours van Veerle en Nick gaat over rozen. Bij hun eerste ontmoeting vinden ze elkaar meteen aantrekkelijk en begrijpen ze waarom ze aan elkaar gematcht zijn. Op huwelijksreis leren ze elkaar beter kennen. Nick blijkt een grote babbelkous, maar dat lijkt geen fundamenteel struikelblok voor Veerle. Hoewel ze allebei aangeven “dat ze misschien toch wat op de rem moeten gaan staan", gebeurt dat niet.

Ondanks het leeftijdsverschil (Veerle (35) is 5 jaar ouder, nvdr) groeien ze naar elkaar toe. Vlak voor de cruciale beslissing, blikken ze al vooruit. “Over een jaar of 3 zie ik ons samen in een eigen huis, met een rondstappend kindje”, aldus Nick. Het is geen verrassing dat ook dit koppel voluit voor elkaar kiest. Nick zegt volmondig “ja, want ik voel dat ik je nooit meer mag laten gaan”, Veerle bedankt de experten “om hem aan mij te geven”. Het koppel gaat nu op zoek naar een liefdesnest, om daar hun toekomst verder uit te bouwen.

Sally en Mathias: dan toch een scheiding

Het “Blind getrouwd”-parcours van Sally en Mathias verloopt met pieken en dalen. Ze voelen allebei meteen een klik bij hun eerste ontmoeting. Dat gevoel wordt versterkt door de positieve reacties van hun familie en vrienden tijdens hun trouwfeest. The sky is the limit, zo lijkt het. Tijdens hun huwelijksreis komt de ontnuchtering: een gesprek over Mathias’ liefdesverleden doet Sally dichtklappen. Ook zijn gevoel voor humor maakt haar onzeker. Eens thuis blijkt het bijzonder moeilijk om tijd te maken voor elkaar, want Sally en Mathias hebben allebei een goedgevulde agenda.

Een gesprek met experte Margo doet hen inzien dat ze het over een andere boeg moeten gooien. Sally en Mathias maken bewust meer tijd voor elkaar. Toch blijft het keuzemoment voor beiden spannend. Net zoals bij de huizenjacht zeggen ze op hetzelfde moment allebei “ja”.

“We gaan verder op deze basis en kijken of het lukt”, aldus Sally. “De passie is er nog steeds niet, maar we zien het potentieel wel”, aldus Mathias. Ze blijven aan hun relatie werken, maar het mag toch niet zijn: ruim een week geleden beslissen Mathias en Sally alsnog om te scheiden.

Tine en Ben: scheiding

Bij Tine en Ben is er geen sprake van liefde op het eerste gezicht. Vooral Tine heeft na één blik in de gaten dat Ben “haar type niet is”. Een gegeven waar ze zich niet zo gemakkelijk overheen kan zetten. Pas na de huwelijksreis – met een dieptepunt nadat Tine zegt dat ze Ben niet aantrekkelijk vindt – gaat het stilaan beter voor dit koppel. Ze proberen de onnatuurlijke situatie zo pragmatisch mogelijk aan te pakken, alsof ze al jaren vrienden zijn.

Zodra ze gaan samenwonen ontdekken Ben en Tine dat ze bijzonder vlot kunnen samenleven. Via de tips van seksuoloog Alexander proberen ze meer intimiteit te creëren, wat deels ook lukt. In de laatste week voor de beslissing stelt Tine zich ook fysiek wat meer open voor Ben, maar ze ziet vanuit de friend zone geen liefdestoekomst met hem.

“Op papier zijn we een superkoppel, en we vragen ons nog altijd af waarom we hét niet voelen”, zegt Tine in tranen. Ze heeft moeite met de eindbeslissing, omdat ze Ben kwetst. “We hebben ervoor gevochten. Uiteindelijk is de uitkomst positief, want we zijn goede vrienden geworden. Alleen dé ultieme uitkomst heeft niet mogen zijn”, aldus Ben. Seksuoloog Alexander Witpas feliciteert hen voor hun inzet en doorzettingsvermogen. "Jullie hebben je werkelijk gesmeten voor elkaar, en dat was mooi om te zien."

Derde seizoen

"Blind getrouwd" was met gemiddeld meer dan één miljoen kijkers per aflevering een kijkcijfersucces. VTM gaat nu al op zoek naar singles voor een derde seizoen van het programma. Singles vanaf 25 jaar die zin hebben om het relatie-experiment aan te gaan, kunnen zich inschrijven via de website van VTM. 

Meest gelezen