Zes Belgische F-16's bestrijden IS vanuit Jordanië

Sinds oktober 2014 heeft ons land met een onderbreking twee keer deelgenomen aan de missie van de internationale coalitie tegen de terreurgroep IS in Syrië en Irak. De Belgische F-16's zijn gestationeerd in de luchtmachtmasis al-Azraq in het oosten van Jordanië.

België heeft op dit ogenblik zes F-16's gelegerd in de Shahid Muwaffaq-luchtmachtbasis in het oosten van het koninkrijk Jordanië. Dat Arabische land neemt deel aan de oorlog tegen de terreurgroep IS die delen van Syrië en Irak bezet houdt.

In totaal zijn er zes F-16's gelegerd ongeveer honderd Belgische militairen. Het gaat dan niet enkel om piloten, maar ook om beveiliging en ondersteunend personeel.

België heeft deelgenomen aan twee missies tegen IS: de eerste liep van oktober 2014 tot juni 2015 en de huidige missie begon in juli vorig jaar en loopt nog tot 30 juni van dit jaar.

In totaal hebben de Belgische toestellen er al meer dan 7.000 vlieguren opzitten in de twee periodes samen. Sinds juli vorig jaar zijn er volgens Defensie 639 "sorties" (opdrachten) uitgevoerd en in 309 daarvan werden wapens ingezet.

Meestal vliegen de F-16's in teams met twee toestellen, soms gebeurt dat met vier vliegtuigen.

België neemt deel aan een door de NAVO afgesproken coalitie onder Amerikaanse leiding die 13 landen omvat. Die nemen om beurten deel aan bombardementen op stellingen van IS in Syrië en Irak. Dat gebeurt ter ondersteuning van Iraakse grondtroepen, Iraaks-Koerdische troepen of andere groepen die tegen IS vechten.

Die bombardementen blijven niet zonder gevolgen: het voorbije jaar heeft IS veel terrein moeten prijsgeven. In Irak rukt het leger steeds verder binnen in de grootstad Mosul. In Syrië staan Syrisch-Koerdische en Arabische milities dichtbij Raqqa, de officieuze hoofdstad van IS.

Meest gelezen