58 en mogelijk 100 doden bij gifgasaanval in Noord-Syrië

Frankrijk heeft een VN-spoedoverleg gevraagd na de gifgasaanval in Syrië. Daarbij kwamen zeker 58 en mogelijk meer dan 100 mensen om het leven onder wie 11 kinderen. Er zijn ook honderden gewonden, van wie velen er ernstig aan toe zijn. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). De Franse minister van Buitenlandse Zaken spreekt van een "walgelijke aanval".

De aanval gebeurde op de stad Khan Shaykhun de provincie Idlib (in het noordwesten van het land) die onder de controle staat van rebellen en jihadisten. Het SOHR, dat bij de oppositie aanleunt en in Groot-Brittannië is gevestigd, wijst vliegtuigen van de Syrische luchtmacht als de schuldigen aan.  Wat de aard van het gas was zei het Observatorium niet.

De doden zijn gestorven door verstikking, meldt het SOHR op basis van dokters ter plaatse. Bij de overlevenden is er sprake van mensen die moeten overgeven en schuim in de mond hebben, en anderen die flauwgevallen zijn.

Enkele uren later zou een ziekenhuis dat zich over de slachtoffers van de aanval ontfermde op zijn beurt gebombardeerd zijn. Dat heeft een correspondent van persagentschap AFP laten weten. "Het bombardement heeft een deel van het ziekenhuis geviseerd." De journalist zag dokters wegvluchten uit het ziekenhuis. Er zou heel wat materiële schade zijn, maar het is niet duidelijk of er bij het bombardement ook slachtoffers vielen.

Niet de eerste keer

Onderzoekers van de Verenigde Naties hebben het bewind in Syrië in maart aangewreven de jongste maanden herhaaldelijk chloorgas te hebben ingezet tijdens gevechten, in het bijzonder bij de strijd om de stad Aleppo. Damascus heeft er in 2013 mee ingestemd al zijn gifgasvoorraden te vernietigen, maar chloor valt daar niet onder omdat het ook civiele doeleinden kan dienen. Het is ook niet duidelijk of heel het arsenaal van chemische wapens is overgedragen aan de VN en vernietigd is.

De Syrische oppositie heeft bij de VN-Veiligheidsraad een "onmiddellijk onderzoek" gevraagd naar de aanval en wil dat de leden samenkomen om de zaak te bespreken.

AFP or licensors

Meest gelezen