Bestuurder gecrasht busje opgepakt voor mensensmokkel, 5 inzittenden in levensgevaar

De bestuurder van de bestelwagen die afgelopen nacht een zwaar ongeval op de Brusselse ring veroorzaakte, is minderjarig. Dat heeft een botscan uitgewezen, zo meldt het parket. Net voor het viaduct van Vilvoorde reed het busje met 15 inzittenden door de middenberm na een achtervolging door de politie. 5 inzittenden zijn in levensgevaar, onder wie 2 kinderen. Niemand had papieren bij zich, ook de bestuurder niet. Die is nu opgepakt op verdenking van mensensmokkel.

Het ongeval gebeurde vannacht om 3.25 uur, zegt Philip Beke van de federale wegpolitie aan VRT Nieuws. Een bestelbusje crashte nadat het door de politie was achtervolgd.

Even over 3 uur had de politie het busje opgemerkt op de Ring ter hoogte van Nijvel terwijl het aan het spookrijden was, aldus Beke. Hierop maakte het busje rechtsomkeer en zetten de agenten de achtervolging tot in Vilvoorde in.

De agenten kregen hierbij de hulp van bijkomende patrouilles. Het busje begon over de Ring te zigzaggen in een poging de politiewagens af te schudden. Net voor het viaduct verloor de bestuurder de controle over het stuur en ging het busje door de middenberm. Het ging over de kop, tuimelde enkele meters naar beneden en kwam tegen een boom terecht.

Mensensmokkel

Naast de bestuurder zaten nog eens 14 mensen achterin het busje. 5 van hen zijn in levensgevaar, onder wie 2 kinderen. 10 anderen raakten lichtgewond. De gewonden zijn naar 5 ziekenhuizen afgevoerd.

Op een persconferentie heeft het parket even over 11 uur gemeld dat de inzittenden zich illegaal in ons land bevonden. De bestuurder had geen identiteitsbewijs bij zich. Hij is opgepakt en voor ondervraging meegenomen. Het parket heeft een onderzoek geopend op verdenking van mensensmokkel en het kwaadwillig belemmeren van het verkeer. Vanmiddag meldde het parket in een nieuwe persmededeling dat de bestuurder minderjarig is.

Het busje was beletterd met reclame voor een bouwbedrijf uit Zwijndrecht, maar had Duitse nummerplaten. De zaakvoerder van het bouwbedrijf zegt aan VRT Nieuws dat hij het busje vorig jaar verkocht had.

Verkeershinder

Door het ongeval raakten twee van de drie rijstroken versperd, met een lange file tot gevolg tijdens de ochtendspits. Het takelen heeft een aantal uren geduurd, maar om iets voor achten was de weg weer vrijgemaakt. 

Meest gelezen