"Nee, dit is geen misdrijf. Een verkeerd apostrof is dat wel"

Sommigen noemen hem een "Grammar Nazi", anderen de nieuwe Banksy, hijzelf gebruikt liever de term "Grammar Vigilante" - als "beschermer" van een correcte grammatica: de man, die om begrijpelijke redenen anoniem wil blijven, schuimt 's nachts de straten af in onder meer de Britse stad Bristol om opschriften en teksten op gevels van gebouwen te corrigeren.

De man corrigeert al 13 jaar opschriften op winkels in Bristol. Apostroffen vormen zijn specialiteit: het verkeerde gebruik van een weglatingsteken is een van de meest voorkomende spellingsfouten in het Engels. Op een filmpje dat de BBC postte, is te zien hoe hij te werk gaat (zie YouTube-versie onderaan).

Niets is nog veilig voor de "spellingscontroleur", die een mechanisch hulpmiddel heeft ontwikkeld om snel en efficiënt te kunnen werken voor als hij wat hoger moet kunnen reiken: de zogenoemde "apostrophiser" of apostroffeerder. Meestal haalt hij een verkeerde apostrof weg door er stickers over de plakken, en niet zozeer door erover te schilderen.

De man noemt zijn doel "de moeite waard om na te streven" en ontkent dat het om een misdrijf gaat. "Het is veeleer een misdrijf om op de verkeerde plaatsen een apostrof te gebruiken."

Meest gelezen