"Sluiting kazernes Civiele Bescherming aanslag op veiligheid"

Er komen negatieve reacties binnen op de plannen van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om vier kazernes van de Civiele Bescherming te sluiten. In Vlaanderen zijn dat de kazernes van Liedekerke en Jabbeke.

Guy Spitaels, commandant van de civiele bescherming van Liedekerke, noemt de beslissing van minister Jambon om zijn kazerne te sluiten "totaal onbegrijpelijk".

"Een onbegrijpelijke beslissing die de veiligheid van de mensen in gevaar brengt", zegt ook Vlaams volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Liedekerke Katia Segers (SP.A). "We begrijpen de minister zijn argumenten niet. Bij rampen telt elke seconde en er zijn gespecialiseerde taken die de brandweer nooit zal aankunnen."

Dat er hervormd moet worden, begrijpt Segers, maar "ik zie niet in waarom er twee centrales moeten blijven in het noorden van het land, vlakbij de Nederlandse grens. Er was veel beter voor centrale kazernes gekozen".

Burgemeester Luc Wynant (CD&V) van Liedekerke zegt dat hij de beslissing van Jambon "in de meeste ruime zin zal aanvechten". "Vandaag moet geïnvesteerd worden in een verbreding van de veiligheid en niet in een verarming ervan. Het moet immers onze ambitie zijn om van België, van Vlaanderen, niet alleen de meest creatieve en innovatieve, maar ook de meest veilige regio te maken."

Ook Kamerlid en Jabbekenaar Hendrik Bogaert (CD&V) is niet enthousiast. "Het is geen beslissing die ik zou genomen hebben, maar er is budget om de werking van de civiele bescherming goed te integreren in onze brandweerzone."

"Enerzijds wordt de kazerne overgedragen aan de brandweerzone voor een symbolische euro. Anderzijds blijven de activiteiten voor de Noordzee in West-Vlaanderen. Ook die worden geïntegreerd in de zone. Er is ons een miljoen euro per jaar beloofd voor de werking waardoor we zelf kunnen zorgen voor een goede uitbouw. En ook belangrijk, de twaalf mensen die hier werkzaam zijn, kunnen hun job behouden en worden ook overgeheveld naar de zone. Er moet dus niemand vrezen voor zijn job", aldus Bogaert. 

"De beslissing hing al twee jaar de lucht, maar nu is er plots toch een politiek akkoord uit de bus gekomen over de sluiting van vier van de zes kazernes van de civiele bescherming. Dat is zeer slecht nieuws, maar we gaan ons vel duur verkopen. We zijn als vakbond verplicht om op te komen voor behoud van werkplaatsen", zegt vakbondsman Gino Hoppe van de socialistische vakbond ACOD

Meest gelezen