"Stroman Trump probeerde geheim communicatiekanaal met Rusland op te zetten"

Luttele dagen voor de eedaflegging van Donald Trump heeft een ontmoeting plaatsgevonden tussen een zakenman met banden met de Amerikaanse president en een naaste medewerker van de Russische president Vladimir Poetin. Dat schrijft The Washington Post. Volgens de krant had de bijeenkomst tot doel een geheim communicatiekanaal tussen Washington en Moskou op te zetten.
Erik Prince (archieffoto).

Het web van vermeende banden tussen Trump en Rusland breidt alweer uit met een nieuwe onthulling door The Washington Post. Deze keer heeft alles te maken met Erik Prince, een Amerikaanse zakenman en de oprichter van de beruchte beveilingsfirma Blackwater. Die was ooit actief in Irak en is later veroordeeld voor het vermoorden van onschuldige burgers op een marktplein in 2007.

Sinds 2010 woont Prince in de Verenigde Arabische Emiraten. Dat land heeft volgens de krant een ontmoeting geregeld tussen hem en een naaste medewerker van Poetin. Die vond plaats op 11 januari op de Seychellen, een eilandengroep in de Indische Oceaan. Prince zou zich daarbij hebben voorgesteld als een "informele" gezant van Trump die 9 dagen later de eed als president zou afleggen.

De bijeenkomst had tot doel een geheim communicatiekanaal op poten te zetten tussen Washington en Moskou, zo vertellen officiële Amerikaanse, Europese en Arabische bronnen aan de krant. Concreet zou Prince zijn nagegaan of de VS Rusland kan overtuigen de banden met Iran en Syrië af te zwakken. In ruil zou Washington bereid zijn de sancties tegen Moskou in te perken. Die zijn ingesteld nadat Rusland de Krim had geannexeerd.

Betsy DeVos

Hoewel Prince geen deel uitmaakt van de administratie van Trump, brengt de ontmoeting de Amerikaanse president (alweer) in nauwe schoentjes. De zakenman heeft immers tal van banden met mensen in de entourage van Trump.

Zo is hij de broer van minister van Onderwijs Betsy DeVos (die sinds haar huwelijk de familienaam van haar echtgenoot draagt). Daarnaast is hij goed bevriend met Stephen Bannon, de chief strategist van Trump.

Bovendien heeft Prince 250.000 dollar (234.000 euro) aan Trump gedoneerd tijdens zijn kiescampagne en nog eens 10 miljoen dollar (9,4 miljoen euro) aan de overige Republikeinse kandidaten. In december is Prince ook gezien in de kantoren van het transitieteam van Trump in New York.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Prince speelde geen rol in de transitie"

Zelf houdt het Witte Huis vol van niks te weten. "We hebben geen weet van ontmoetingen en Erik Prince speelde geen rol in de transitie", zegt perswoordvoerder Sean Spicer. Een woordvoerder van Prince ontkent op zijn beurt dat de ontmoeting iets met Trump had te maken.

Toch onderzoekt de FBI de ontmoeting wel degelijk, zo weet The Washington Post. Dat onderzoek maakt deel uit van het bredere onderzoek naar banden tussen Trump en Rusland. Niet alleen de FBI gaat die mogelijke banden na, ook in het Congres vinden hoorzittingen plaats.

Meest gelezen