"Walgelijke aanval" van "nooit geziene wreedheid" met gifgas in Syrië

Van zowat overal komen er sterk afwijzende reacties op een aanval met chemische wapens die is uitgevoerd in de Syrische opstandige provincie Idlib. Daar zouden minstens 58 burgers gedood zijn door gifgas. Het Westen reageert boos en Frankrijk wil een speciale zitting van de VN-Veiligheidsraad over "deze walgelijke aanval".

Frankrijk heeft om een spoedzitting van de VN-veiligheidsraad gevraagd. "Een nieuwe, bijzonder ernstige chemische aanval heeft deze morgen in Syrië plaatsgevonden. Volgens de eerste berichten zijn er veel slachtoffers, waaronder kinderen. Ik veroordeel deze walgelijke aanval", zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault.

EU-topdiplomate Federica Mogherini acht het regime van president Assad verantwoordelijk voor de gifgasaanval. "Het nieuws van vandaag is vreselijk. Dit is een dramatische herinnering dat de situatie op de grond nog steeds dramatisch is in veel delen van Syrië. Het is overduidelijk dat er een grote verantwoordelijkheid is voor het regime, omdat dat de taak heeft om zijn burgers te beschermen."

De Britse premier Theresa May eist een onderzoek naar de verantwoordelijkheid voor de gifgasaanval in Khan Shaykhun. May is in Saudi-Arabië voor een bezoek. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel spreekt over "een daad van ongeziene wreedheid". Of al die sterke taal ook nog tot sancties zullen lijken, moet nu nog blijken.

Damascus en Moskou ontkennen betrokkenheid

Een woordvoerder van het Syrische regime ontkent intussen dat het leger te maken heeft met de gifgasaanval. "Wij hebben tot nu toe geen chemische wapens gebruikt en zullen er in de toekomst ook geen gebruiken", zei de man.

Het Russische ministerie van Defensie heeft op zijn beurt laten weten dat zijn luchtmacht vanochtend geen aanvallen heeft uitgevoerd in de provincie Idlib. Ook Rusland ontkent dus de aanval, maar heeft voor zover bekend tot nu toe enkel conventionele bombardementen uitgevoerd in Syrië, waar het de regering van Assad steunt.

De meeste vermoedens gaan echter uit naar het Syrische regime zelf. Dat heeft in het verleden gifgasaanvallen uitgevoerd, maar beloofde in 2013 om alle chemische wapens over te dragen aan de Verenigde Naties die die stoffen daarop liet onschadelijk maken. Toch gaan veel analisten ervan uit dat Damascus niet alle chemische wapens heeft overgedragen. Ook de terreurgroep IS zou al eerder in het conflict chemische wapens hebben ingezet, maar IS beschikt niet over echte gevechtsvliegtuigen.

Meest gelezen