Alle 11 kandidaten voor het Elysée schuiven vanavond aan voor groot debat

Onuitgegeven in de Franse politieke geschiedenis: alle elf kandidaten voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen nemen vanavond deel aan een debat van de nieuwszenders BFMTV en CNews.
AFP or Licensors

Op 20 maart was er een eerste confrontatie, maar toen namen maar de vijf kandidaten deel die in de peilingen meer dan 10 procent hadden gehaald: Marine Le Pen, Emmanuel Macron, François Fillon, Benoît Hamon et Jean-Luc Mélenchon. ""Na dat eerste debat kwam er veel kritiek van mensen die het niet eerlijk vonden dat niet elke kandidaat zijn programma kon voorstellen", zegt correspondent Frank Renout in Parijs.

Daarom schuiven nu vanavond ook de zes andere kandidaten aan die de nodige 500 handtekeningen hebben verzameld mee aan tafel: Nicolas Dupont-Aignant, Jean Lasalle, Nathalie Arthaud, Jacques Cheminade, François Asselineau en Philippe Poutou. Ze krijgen een uitgelezen kans om zich aan de Franse bevolking voor te stellen en hun programma kenbaar te maken, al zijn sommigen ronduit kansloos. De bekendste van de "kleinere" kandidaten is ongetwijfeld "souvereinist" Nicolas Dupont-Aignant, die onder meer voorstelt om de grenzen te sluiten. In de peilingen staat hij op 4 procent.

"Zelfs voor liefhebbers wordt dit een lange zit"

Het debat zal naar alle waarschijnlijk bijna vier uur zal duren en draaien rond drie thema's: werkgelegenheid, veiligheid en sociaal model. Elk van de kandidaten krijgt 17 minuten spreektijd. Wat debatten betreft zijn Franse kijkers wel een en ander gewend, "maar zelfs voor de grote liefhebbers van politiek wordt dit een lange zit", vindt Renout.

Mogelijk wordt het het enige debat met alle elf de kandidaten voor de eerste ronde. France Télévisions organiseert op 20 april een laatste debat, maar Jean-Luc Mélenchon heeft al laten weten dat hij niet zal deelnemen als die datum -drie dagen voor de eerste ronde- behouden wordt. Ook Le Pen en Macron hebben al voorbehoud aangetekend tegen die datum.

Mélenchon, frontman van de beweging La France Insoumise, was bij algemene consensus de winnaar van het debat van 20 maart. Hij staat in de peilingen intussen op 15 procent en gaat daarmee de kandidaat van de Parti Socialiste Benoît Hamon vooraf. Die staat op 10 procent.

Frank Renout in "Terzake": "Dit debat heeft te maken met eerlijkheid"

Meest gelezen