Almaar minder onthaalmoeders: Roeselare schakelt grootouders in

Er zijn steeds minder onthaalouders in Vlaanderen. Zorgbedrijf Roeselare probeert het dan maar op een andere manier, en schakelt grootouders in, schrijft Het Nieuwsblad.

Kind & Gezin zag het aantal locaties voor gezinsopvang de voorbije twee jaar terugvallen met 8 procent, van ruim 5.900 naar 5.400. De situatie is nog dramatischer in de zelfstandige kinderopvang in Vlaanderen en Brussel, waar het zou gaan om bijna een halvering, van ongeveer 1.000 naar minder dan 600.

Steeds meer mensen haken af door de strenge normen waaraan een opvanglocatie moet voldoen, en door het toenemende papierwerk. Onthaalouders moeten 5 vierkante meter per kind kunnen bieden, en een bedje voor elk kind. De ruimte moet voldoende verlicht en verlucht zijn en voldoende afgesloten om gevaarlijke situaties te vermijden.

Steden en Gemeenten: "Goede zaak"

Ook in Roeselare is de nood hoog, met 30 onthaalouders voor ongeveer 250 kinderen. De stad heeft er alvast iets op gevonden en boort nieuw terrein: grootouders die al op een kleinkind passen en daar nog een kindje willen bijnemen. De grootouders verdienen er een zakcentje mee en kunnen het tekort mee helpen opvangen.

Nathalie Debast van de Vereniging van Steden en Gemeenten is alvast voorstander: "Grootouders die kinderen opvangen moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen voor een erkenning. Het is zeker een goede zaak, ook omdat men in Roeselare zo pro-actief op zoek gaat naar andere mensen om kinderen op te vangen."

Meest gelezen