Betogers in Paraguay ruilen brandstichting voor bloemen en knuffels

In de Paraguayaanse hoofdstad Asuncion hebben gisteren meer dan 6.000 mensen vreedzaam betoogd tegen een mogelijke herverkiezing van president Horacio Cartes. De demonstranten kozen daarbij voor een andere aanpak dan bij de betogingen van het voorbije weekend.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

“Nooit meer dictatuur." Dat scandeerden de manifestanten aan het parlement van Asuncion, terwijl ze aan de aanwezige politieagenten bloemen en knuffels uitdeelden. Ze manifesteerden tegen een grondwetswijziging die president Cartes zou toelaten zich kandidaat te stellen voor een tweede ambtstermijn van vijf jaar.

Het contrast met het voorbije weekend kon niet groter zijn. Nadat de Senaat vrijdag achter gesloten deuren had ingestemd met de grondwetswijzing, had een woedende menigte het parlement bestormd. Er werd brand gesticht en de politie sloeg terug met rubberkogels en een waterkanon. Tientallen betogers, onder wie verschillende politici van oppositiepartijen, raakten gewond en meer dan 200 mensen werden opgepakt.

Maar na de gewelddadige confrontatie met de politie kozen de demonstranten gisteren de weg van de verzoening. Er werd ook gezongen en bij kaarslicht hielden de demonstranten een wake voor een 25-jarige activist die tijdens de rellen werd doodgeschoten door een politieagent.

Ondanks het vreedzame karakter van het protest blijft de boodschap duidelijk: de demonstranten willen geen tweede ambtstermijn voor de president. Nadat Paraguay in 1989 afrekende met 35 jaar brutale dictatuur onder generaal Alfredo Stroessner, werd een maximumtermijn van vijf jaar presidentschap verankerd in de grondwet en dat willen ze zo behouden zien.

De schrik voor een nieuwe dictatuur zit er dus goed in bij de Paraguayanen, zeker nadat de populaire, democratisch verkozen president Fernando Lugo in 2012 door de Senaat werd afgezet. Velen beschouwden dat als een rechtse staatsgreep.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen