Braziliaanse president voor rechter, presidentschap in weegschaal

In de Braziliaanse hoofdstad Brasilia is een proces begonnen over de mogelijke illegale partijfinanciering voor de presidentsverkiezingen van 2014. Die verkiezingen zijn toen gewonnen door - intussen ex-president - Dilma Rousseff en haar toenmalige running mate Michel Temer, die Rousseff inmiddels is opgevolgd. Mocht het hof de uitslag niet valideren, dan komt het presidentschap van Temer in gevaar.

Op de eerste zittingsdag is al meteen beslist tot een uitstel van vijf werkdagen. De advocaten van Dilma Rousseff vragen iets meer tijd om het dossier van 1.086 pagina's te bestuderen. 

Hoe dan ook dreigt het vandaag gestarte proces de politieke instabiliteit in Brazilië nog wat te vergroten. Mocht het hof inderdaad beslissen om de uitslag van 2014 niet te valideren, dan wordt de verkiezing van het duo Rousseff-Temer ongeldig verklaard.

Voor Dilma Rousseff betekent dat in de praktijk weinig verandering, want zij was in augustus vorig jaar afgezet omdat ze de begroting op onorthodoxe wijze had opgesmukt. Maar voor Michel Temer zou dat meteen een eind maken aan zijn presidentschap dat nog geen jaar duurt. Het Congres moet in dat geval binnen de 30 dagen een nieuwe president aanwijzen.

Oud-parlementsvoorzitter in de cel

Het proces dat vandaag is begonnen is het zoveelste symptoom van de chaos en de corruptie die de Braziliaanse politiek momenteel overwoekeren. Vorige week is oud-parlementsvoorzitter Eduardo Cunha nog veroordeeld tot 15 jaar cel wegens corruptie.

Cunha is een van de meer dan 200 beschuldigden in het zogenoemde Lava-Jatoschandaal (Operatie Car Wash, nvdr.), een groot omkoopschandaal waarbij toplui uit het Braziliaanse bedrijfsleven en de politiek betrokken zijn.

Als parlementsvoorzitter was Eduardo Cunha de drijvende kracht achter de afzettingsprocedure tegen Dilma Rousseff, een politieke tegenstander van hem. Veel waarnemers denken dat hij de afzettingsprocedure heeft willen gebruiken als bliksemafleider van zijn eigen duistere zaakjes. Hoewel Rousseff inderdaad is afgezet, kwam Cunha echter ook in de problemen.

Meest gelezen