Dader aanslag Sint-Petersburg is etnische Oezbeek uit Kirgizië

De vermoedelijke dader van de aanslag in de metro van Sint-Petersburg is Akbarzjon Dzjalilov, een man van 22 uit Kirgizië, in Centraal-Azië. De man zou behoren tot de Oezbeekse minderheid in Kirgizië. De balans van het aantal doden is intussen met 3 bijgesteld naar 14; er liggen ook 49 mensen in het ziekenhuis.

De Russische autoriteiten hadden eerder gemeld dat de dader van de bomaanslag in de metro van Sint-Petersburg de 22-jarige Akbarzjon Dzjalilov is. De man is bij de aanslag omgekomen en het gaat wel om een zelfmoordterrorist. De onderzoekers denken dat hij eerder ook een bom heeft achtergelaten in een ander metrostation in de stad, maar die kon onschadelijk worden gemaakt.

De man is afkomstig uit de stad Osj in de Centraal-Aziatische republiek Kirgizië en zou behoren tot de Oezbeekse minderheid. Hij zou een geradicaliseerde moslim zijn. In Osj, in het westen van Kirgizië, zijn er geregeld rellen en etnische afrekeningen tussen Kirgiezen en de Oezbeekse minderheid. Die voelt zich daar gediscrimineerd. 

In het nabijgelegen Oezbekistan heeft de post-Sovjetdictatuur het islamitische protest met harde hand neergeslagen, maar terreurgroepen zoals Al Qaeda en IS ronselen erg vaak strijders onder de Oezbeekse minderheden in andere landen van Centraal-Azië zoals Kirgizië, Tadzjikistan en Afghanistan. Duizenden etnische Oezbeken vechten in de rangen van die groepen en van de taliban in Afghanistan en Pakistan tot zelfs in de Noord-Indiase deelrepubliek Kashmir. Veel Oezbeken zijn ook uitgeweken naar Rusland om er te werken.

Trump belt met Poetin: "Samen terrorisme bestrijden"

Vannacht heeft de Amerikaanse president Donald Trump gebeld met zijn Russische collega Vladimir Poetin. Volgens een mededeling van het Kremlin heeft Trump zijn medeleven betuigd en Poetin gevraagd zijn steun over te maken aan het Russische volk. De twee leiders waren het erover eens dat "terrorisme een kwaad is dat gezamenlijk moet worden aangepakt." 

Poetin was eerder zelf een aantal rode rozen gaan neerleggen aan de buitenkant van het metrostation waar de explosie plaatsvond. Eerder had hij gezegd dat inlichtingendiensten er alles aan doen om in kaart te brengen wat er precies gebeurd is. Hij beloofde ook hulp voor de slachtoffers.

Meest gelezen