Dronken bestuurder krijgt mildere straf door donatie aan vzw verkeersslachtoffers

Een 45-jarige man uit Brugge heeft in de Brugse politierechtbank een mildere straf gekregen omdat hij geld gegeven heeft aan een vzw die zich inzet voor verkeersslachtoffers. Het is een unicum dat een rechter een mildere straf uitspreekt in ruil voor een gift. "De rechtbank is van oordeel dat mijn cliënt voldoende schuldbesef getoond", verklaarde de advocaat van de dader aan VRT Nieuws na de zitting.

De beklaagde had vorige zomer geprobeerd om een verkeerscontrole in Varsenare te ontlopen door rechtsomkeer te maken. Dat mislukte en bij een alcoholcontrole bleek de man 1,54 promille alcohol in zijn bloed te hebben.

Tijdens de zitting begin maart betuigde de bestuurder zijn spijt en stelde hij voor om geld te storten aan een goed doel, een initiatief waar de rechter wel open voor stond. De man stortte uiteindelijk 750 euro aan het fonds Emilie Leus, een vzw die zich inzet voor verkeersslachtoffers.

Die vzw werd opgericht door Vincent Leus, nadat zijn dochter Emilie (18) was omgekomen in een verkeersongeval in Oosterzele. Zij werd met enkele vriendinnen aangereden door een dronken bestuurder. Naast een storting ging de dader ook naar een lezing van Leus over alcohol in het verkeer.

"Voldoende schuldbesef"

De rechter oordeelde vanmorgen dan ook dat de Bruggeling voldoende ingegaan was op de vraag. De beklaagde kreeg uiteindelijk de minimumboete van 1.200 euro volledig met uitstel en één maand rijverbod, waarvan de helft met uitstel.

Omdat het rijbewijs van de beklaagde na de overtreding al voor 15 dagen werd ingetrokken, zal hij geen rijverbod meer moeten uitzitten.

Volgens Victor Petita, advocaat van de dader, heeft de rechter zich zo mild getoond omdat de dader spijt had. "De rechtbank is van oordeel dat mijn cliënt voldoende schuldbesef getoond heeft en dat ook omgezet heeft in een daad, namelijk een bijdrage voor het fonds Emilie Leus. De man is ook naar een voordracht gegaan om zijn betrokkenheid te tonen aan de vader van Emilie Leus, die een fonds opgericht heeft voor alle slachtoffers in het verkeer." Hij spreekt van een precedent.

"Klassenjustitie"?

In de nasleep van het voorstel klonk de kritiek dat de rechtbank aan "klassenjustitie" zou doen, kritiek die de politierechter van tafel veegde.

"De rechtbank doet effectief aan klassenjustitie. Ze maakt een onderscheid tussen enerzijds de "klasse" van burgers die eenmalig een misstap begaan, bereid zijn hun fout toe te geven, daaruit iets te leren en proberen iets nuttig te doen voor de samenleving, in het bijzonder voor de strijd tegen alcohol in het verkeer, en anderzijds de "klasse" van burgers die inbreuk na inbreuk begaan, de veroordelingen opstapelen en die helaas al te vaak door een bijzonder krakkemikkige strafuitvoering de facto straffeloos blijven", klonk het scherp.

Meest gelezen