Jan Terlouw krijgt eredoctoraat van VUB

De Nederlandse auteur en oud-politicus Jan Terlouw (85) krijgt een eredoctoraat van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Hij is door rector Caroline Pauwels zelf voorgedragen. Behalve Terlouw worden op 23 mei ook nog vier "grensoverschrijdende wetenschappers" met een eredoctoraat beloond.

De eredoctoraten staan, net zoals het hele academiejaar, in het teken van "break down the walls". "In mijn eerste academische rede als rector lanceerde ik een warme oproep om muren te slopen, muren tussen de universiteit en de samenleving, maar ook muren tussen wetenschappelijke disciplines onderling. Want alleen zo kunnen we maatschappelijke en wetenschappelijke problemen helpen oplossen", zegt Pauwels.

Zelf heeft ze Jan Terlouw voorgedragen. "Hij past perfect binnen het thema van onze eredoctoraten", motiveert ze haar keuze. "Terlouw is tegelijk wetenschapper, schrijver en (oud-)politicus. Dat is geen vanzelfsprekende combinatie, maar Terlouw slaagt erin om in alles wat hij doet een beetje politicus, schrijver en wetenschapper tegelijk te zijn."

Naast Terlouw worden ook nog eredoctoraten uitgereikt aan vier "geëngageerde wetenschappers die hun eigen discipline overstijgen". Het gaat om de Nederlandse arts en expert sociale geneeskunde Willem van Mechelen en drie Amerikanen: econome Deirdre N. McCloskey, fysicus Paul Ginsparg en socioloog Gary T. Marx.

In het najaar krijgen ook nog de Italiaanse politica en activiste Emma Bonino en de inwoners van Lampedusa een eredoctoraat in het kader van de vluchtelingenproblematiek.

 

Meest gelezen