Kleine ogen, grote neusgaten en bleke huid: duiker ontdekt grotvis

Een rozig visje van 8,5 centimeter dat een amateurduiker in een onderwatergrot in het zuiden van Duitsland aantrof, is volgens wetenschappers de allereerste waarneming van een grotvis in Europa.

"Een volwassen mannetje toont de typische aanpassingen voor vissen die in grotten leven: kleinere ogen, grote neusgaten en een bleke kleur", schrijft het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Current Biology. De ontdekking gebeurde al in augustus 2015 door een amateurduiker, maar werd pas gisteren uitgebreid beschreven in de publicatie.

De duiker ontdekte de vis in een moeilijk toegankelijke onderwatergrot in het zuiden van Duitsland. Die ligt nabij de bron van de Aach, een riviertje dat uitmondt in het Bodenmeer. De maanden daarna werden in totaal vijf exemplaren gevangen van de vis die verwant is met het bermpje, een Europese bodemvis.

"Spectaculaire ontdekking"

"Deze ontdekking is spectaculair, omdat men tot nu toe dacht dat de ijstijden tijdens het pleistoceen (dat 2,58 miljoen jaar geleden begon en duurde tot 11.700 jaar geleden) vissen in Europa hadden verhinderd om onderwaterhabitats zo ver naar het noorden te koloniseren", zegt Jasminca Behrmann-Godel van de universiteit van Konstanz.

Volgens de onderzoekers hebben de grotvissen zich vermoedelijk ongeveer 20.000 jaar geleden gevestigd op hun vindplaats. Sindsdien hebben ze een eigen evolutionair traject richting grotleven gevolgd, luidt het, waarbij ze eigenschappen ontwikkelden die typisch zijn voor het leven in het donker. Zo hebben ze kleinere ogen en zijn ze bijna kleurloos. Ook zijn hun neusgaten groter dan die van verwante vissen die aan de oppervlakte leven.

Meest gelezen