Mensensmokkel in België: "Zo'n 700 mensen per maand"

Maandelijks zijn er zo'n 700 mensen - zogenoemde transitvluchtelingen - op weg door ons land, Nederland of Duitsland. Dat zegt Wim Bontinck van de Cel Mensensmokkel van de Federale Politie in "De wereld vandaag" op Radio 1. Volgens hem illustreert het ongeluk met de bestelwagen op de Binnenring hoe gevaarlijk mensensmokkelaars opereren.

"Ik vermoed dat de bestelwagen op weg was naar de kustregio", zegt Bontinck. "Dat kan zijn in de richting van Hoek van Holland, in Nederland, of in de richting van Calais, in Frankrijk. Allicht waren ze op weg naar een punt waar ze op vrachtwagens zouden overstappen."

België als transitland voor vluchtelingen die Groot-Brittannië proberen te bereiken: het is een bekend fenomeen dat de voorbije jaren al op verschillende manieren in het nieuws is gekomen. "Alle autosnelwegen in België zijn gevoelig voor smokkel", aldus Bontinck. De parkeerterreinen langs de snelwegen noemt hij hotspots. 's Nachts afsluiten biedt een tijdelijke oplossing, maar de problemen met transitmigranten verplaatsen zich dan wel.

"Als je naar de kustregio kijkt, zien we wel vaker bestelwagens met migranten die naar Groot-Brittannië worden gesmokkeld", weet Wim Bontinck. "Altijd is de bestelwagen goed gevuld. Als er iets gebeurt - een ongeval of wat dan ook - loopt het slecht af."

Geen zeldzaam fenomeen, dus. "Doorgaans zijn er een  kleine 700 mensen per maand die onderweg zijn door België, Nederland of Duitsland." Meestal blijkt het te gaan om mensen uit Irak, Iran, Syrië of Somalië. "Maar sommigen geven zich ook uit voor iemand met die nationaliteit", zegt Bontinck.

Minderjarige smokkelaars aan het stuur noemt hij "niet gewoon". "Die jongen zal gewoon door smokkelaars zijn gevonden om dit te doen."

Meest gelezen