Spanje legt beslag op vermogen van oom van Syrische president

In Spanje heeft het gerecht beslag laten leggen op bankrekeningen en eigendommen van Rifaat al-Assad, de oom van de Syrische president Bashar al-Assad. Rifaat al-Assad leeft al sinds de jaren 80 in ballingschap in Europa en heeft zich erg kritisch uitgelaten over zijn neef die nu aan de macht is in een deel van Syrië.

De operatie van vandaag bestond uit huiszoekingen in de Zuid-Spaanse badplaatsen Marbella en Puerto Banus in de regio Andalusië. In totaal zijn meer dan 500 eigendommen van Rifaat al-Assad en mensen uit zijn omgeving in beslag genomen.

Het vastgoed in de luxe marina van Puerto Banus (foto in tekst) aan de Costa del Sol zou op zich al 691 miljoen euro waard zijn. Daarnaast heeft een rechtbank ook 76 bedrijven en fondsen geblokkeerd. In totaal zijn naast Rifaat al-Assad ook zijn twee vrouwen, vijf zonen en een tiental andere mensen ondervraagd, maar niemand is aangehouden.

De actie van vandaag komt er op vraag van het Franse gerecht dat een onderzoek voert naar het witwassen van geld. Rifaat al-Assad woont meestal in Frankrijk, maar het grootste deel van zijn vermogen is ondergebracht in het zuiden van Spanje.

Eerder beweerde hij dat hij al zijn geld verloren had op de beurs en dat hij nu riant kan leven dankzij zijn kinderen. Het gerecht heeft daar blijkbaar niet veel geloof aan gehecht.

AP2002

Mislukte machtsgreep of stroman van Syrische regime?

Rifaat al-Assad is de jongere broer van de vroegere Syrische dictator Hafiz al-Assad (foto in tekst), de vader van de huidige president Bashar al-Assad die in 2000 is overleden. In de schaduw van zijn broer Hafiz was hij jarenlang vicepresident en de tweede in bevel.

In 1982 was hij de bevelhebber van een elite-eenheid die toen op een bloedige wijze de opstand van de Moslimbroederschap in de Syrische stad Hamas neersloeg. Daarbij werd de stad vrijwel geheel verwoest. Het aantal slachtoffers wordt geschat tussen 20.000 en 40.000 en tot in de jaren 90 lag een groot deel van Hama in puin.

Twee jaar later moest Rifaat al-Assad echter Syrië ontvluchten na een mislukte staatsgreep tegen zijn broer Hafiz. Sindsdien leeft hij in ballingschap in Europa. Na de dood van Hafiz in 2000 probeerde Rifaat om zich tot opvolger te laten uitroepen, maar het Baath-regime schaarde zich toen achter huidig president Bashar al-Assad, de zoon van Hafiz al-Assad.

Sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië probeert Rifaat zich op te werpen als leider van een oppositiebeweging, maar zonder veel succes. Veel Syriërs herinneren zich de bloedige moordpartij in Hama. Anderzijds is het ook niet uitgesloten dat Rifaat een kanaal vormt om eigendommen van de familie van Assad in het buitenland in veiligheid te brengen.

Meest gelezen