Vader die dochter verloor in ongeval: "Bij eerste misdrijf moedig ik zo'n straf aan"

Vincent Leus, die zelf zijn dochter verloor in een verkeersongeval, is tevreden met de uitspraak van de politierechter in Brugge. Die zorgde vanmorgen voor een primeur in de rechtbank door een bestuurder, die betrapt was op rijden onder invloed, een mildere straf toe te kennen op voorwaarde dat hij een bijdrage stortte aan de vzw Emilie Leus, die zich inzet voor verkeersslachtoffers.
Archiefbeeld

Vincent Leus verloor zelf enkele jaren geleden zijn dochter in een verkeersongeval, veroorzaakt door een dronken chauffeur. Hij richtte ter nagedachtenis van zijn dochter het fonds Emilie Leus op, een vzw die zich inzet voor alle verkeersslachtoffers. Aan die vzw moest de beklaagde een bijdrage storten.

Leus heeft de beklaagde zelf ontmoet bij een van zijn lezingen "Alcohol en rijden: dat botst". Volgens hem ligt de uitspraak in de lijn der verwachtingen. "Ik denk dat de uitspraak volledig correspondeert met wat we verwacht hadden. De rechter heeft rekening gehouden met het feit dat de man spijt toonde over zijn daad en vooral dat het zijn eerste daad was. Hij was dus geen recidivist, zoals er zeer velen in zijn rechtbank zijn."

Dat laatste is voor Leus een belangrijke leidraad voor de strafbepaling.  "Als het voor iemand is voor wie het een eerste misdrijf is, dan is zo'n straf aan te moedigen. Een alternatieve straf, een werkstraf - ook het bezoeken van verkeersslachtoffers zodat men weet wat men kan aanrichten: absoluut. Maar ik ben ook diegene die zegt dat bij een tweede keer de straffen veel strenger mogen zijn. Het is inderdaad een soort klassenjustitie maar vooral voor een klasse die niet wil luisteren."

Meest gelezen